Krátící koeficient

• (neregistrovaný)

14. 4. 2006 9:48

Prosím jak se vypočítá krátící koeficient. Přečetl jsem 2x zákon o DPH par. 76. Zatím mám v hlavě ohromný chaos. Může mi to někdo přeložit jako pro tupce? Moc děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 4. 2006 10:00

Jarda (neregistrovaný)

Re: krátící koeficient
      Ještě mi není jasné jak se to v praxi provádí. Vždy když podávám přiznání DPH (tj. jednou za tři měsíce) nebo rovnou při zaevidování příslušných výdajových dokladů. Jsem z toho hotový.

• 14. 4. 2006 10:23

dickie (neregistrovaný)

Celý rok se používá jeden stejný ( tzv. zálohový koeficient ) vypočtený na konci minulého roku.
      Při zaevidovávání třídíte které doklady budou podléhat krácení odpočtu , které jsou zcela bez nároku na odpočet, a které mají plný nárok na odpočet
      Vždy když podáváte přiznání, tak v ř.310 sloupec " Daň na vstupu ( krácený nárok )" a ř. 380 uvedete součet DPH na vstupu všech dokladů , které podléhají krácení.
      v ř. 550 pak uvedete ten zálohový koeficient a změnu odpočtu daně.
      např. součet DPH v ř.380 bude 1000,-, koeficient 0,65 = změna odpočtu bude 650,-

• 14. 4. 2006 11:14

Jarda (neregistrovaný)

Jasný, už jsem dokonce našel vzorec pro výpočet koeficientu. Ale zdá se mi, že to je ještě složitější než jsem původně myslel.
      Provozuji hostinskou činnost a až dosud jsem neměl žádné osvobozené plnění. Až teď od 1.dubna jsem si pronajal další prostory (mimo hospodu) a ty pronajímám Fortuně, tyto prostory mám nahlášené jako druhou provozovnu. Je mi jasné, že asi u výdajů týkající se této druhé provozovny musím krátit DPH (jedná se o pár dokladů, telefon, elektrika, voda a pár dokladů na nákup zboží - prodávám tam malé občerstvení. Ale teď mi poraďte z čeho si ten koeficient vypočítám když teprve začínám. Mám to počítat pouze z předpokládaného plnění té druhé provozovny nebo do výpočtu musím zahrnout i hospodu?

• 14. 4. 2006 11:39

dickie (neregistrovaný)

pokud budete mít osvobozené plnění ( pronájem ), tak u výdajů, které použijete pro ten osvobozený pronájem, nebudete na vstupu uplatňovat DPH vůbec ( " bez nároku na odpočet" - např. opravy v té provozovně ). Krácení na vstupu se týká těch zdan. plnění, kde nejde přesně rozlišit, jestli je to na osvobozený pronájem nebo na činnost, kde zdaňujete. ( jestli je to na pronájem nebo na hospodu - např. telefon se asi týká obojího )
      do výpočtu koeficientu zahrnete všechna uskutečněná plnění.
      Myslím ale, že prvním rokem si ten koeficient stanovíte nějakým přibližným odhadem nebo výpočtem §76 odst 6, budete ho používat celý rok, na konci roku se provádí vypořádání na základě skutečných čísel §76 odst.7 a tím získáte i koeficient na příští rok

• 14. 4. 2006 12:36

Jarda (neregistrovaný)

No já bych neřekl, že to je tak jednoznačné. U té druhé provozovny budu mít příjem z pronájmu a zároveň tržbu za zboží a odměnu z kursových sázek. Tržbu a výnosy budu zdaňovat 19% na výstupu a příjem z pronájmu bude bez DPH. Výdaje mají návaznost k pronájmu a zároveň k tržbě za prodej zboží a k výnosům ze sázek (má odměna).
      Jak jsem napsal tak v hospodě jsou všechny příjmy zdaněny 19% a žádné osvobozené plnění. Telefon pro druhou provozovnu mám také zvlášť. Zvlášť se platí elektrika atd. Je to v podstatě samostatná jednotka. Společný je pouze sklad zboží a DE. V DE mám rozlišenou druhou provozovnu pouze výkonem. Tak teď opravdu nevím jestli koeficient počítat pouze z provozovny, u které je jako příjem nájem nebo z celého mého podnikání včetně hospody.

• 14. 4. 2006 13:15

dickie (neregistrovaný)

Koeficient vypočtete ze všech uskut. plnění. ( tím příznivější vám vyjde )
      Pokud máte možnost výdaje přesně rozlišit na ty s odpočtem a bez, tak těch společných ke krácení bude minimum
      Pokud koef. vyjde 0,95 a víc, tak nekrátíte vůbec
      nerozumím těm výdajům společným nájmu a tržbě za zboží a sázek ?

• 14. 4. 2006 13:48

Jarda (neregistrovaný)

Jste zlatá. Takže si představte sázkovou kancelář kam chodí chlapi tipovat. Já ji mám pronajatou od FO a dál jsem ji pronajal Fortuně. Já sám však zajišťuji úklid a provoz té kanceláře. Od Fortuny dostanu podíl z výnosů, ten zahrnuje určité procento na nájemné a zbytek je má odměna. To nájemné je bez DPH (Fortuna není plátcem). Odměnu zdaním 19%. V té kanceláři prodávám malé občerstvení za které mám tržbu, tu také daním 19%. Jako výdaj mám nákup zboží, které se prodává v sázkové kanceláři. Potom mám jako výdaje elektriku, telefon, vodu atd. Dál jsem musel zakoupit zařízení do kanceláře, stoly, židle atd., ale to byla jednorázová akce a navíc jsem to odkoupil od neplátce DPH. Co se týče rozlišení výdajů tak jsem si je začal evidovat tak, že je mám rozlišené ve výkonu (používám účto). Jenom ještě nevím jest-li ten program to taky umí nějak sám dosadit do přiznání, nebo jest-li musím ručně tyto hodnoty dosadit. To ještě zjistím.
      Máte pravdu, že když koeficient spočítám z celého, tak to pro mě bude příznivější. Ještě jednou díky

• 14. 4. 2006 13:16

Jana F. (neregistrovaný)

Příjem z pronájmu bych vůbec nepletla s ostatními příjmy z té provozovny - pokud tomu dobře rozumím, je to samostaný příjem a k němu bych přiřadila výdaje, které by mohly s tím pronájmem nějak souviset (telefon, elektřinu, vodu, snad nějaké kancelářské potřeby, benzín pro klid svědomí když jezdíte vybírat to nájemné :-) a kdovíco ještě, rozhodně ne nákup pro hospodu).
      Koeficient v prvním roce jsem se snažila vypočítat v podobném případě, ale FÚ mi ho zamítl a stanovil 1, pak jsme to počítali až najednou za celý rok. Dohodla bych se s FÚ, jak to chtějí, jestli stanovit odhadem, nebo zatím žádný a přepočítat až koncem roku. J.F.

• 14. 4. 2006 13:58

Jarda (neregistrovaný)

Paní Jano,ale v podstatě všechny výdaje, které souvisí s touto druhou provozovnou souvisejí s nájmem. Jak jsem napsal prodávám tam malé občerstvení (lahvové pivo, nealko) atd. Je fakt, že výdaje na hospodu, která je jinde s tím nemají nic společného, ale zase na druhou stranu vedu jenom jednu DE. Nájem dostávám formou podílu na výnosech ze sázek. Ten podíl se dělí procentuelně na nájem + odměna pro mě. Jsem z toho čím dál víc vedle.

• 14. 4. 2006 14:08

Jana F. (neregistrovaný)

Když si taky vymýšlíte takové špeky :-))) Ale vážně, nevím, jak souvisí nákup bedny limonád a jejich následný prodej s příjmem z pronájmu. Ten příjem z pronájmu to neovlivní, není to výdaj potřebný k pronájmu. To samé ta druhá provozovna. Ten zákon byl dřív tak blbý, že se to vše posuzovalo v rámci jedné DE jak píšete, ale naštěstí je to už změněné tak, že můžete opravdu rozlišit vlastní logickou úvahou co patří k těm osvobozeným příjmům a co ne. J.F.

• 14. 4. 2006 14:27

Jarda (neregistrovaný)

Paní Jano jste hodná, že se mnou diskutujete. Tak dobře posoudím výdaje, které bezprostředně souvisí s nájmem. Ale jak tedy vypočítám koeficient?
      ř.510 minus ř.520 děleno 510-520+530-540 a co přijde do ř. 510, když vedu jednu DE? tam se mi objeví všechna plnění s nárokem na odpočet tzn. i z hospody. Ještě jednou díky a hezké Velikonoce.

• 16. 4. 2006 17:34

Jana F. (neregistrovaný)

>Paní Jano jste hodná, že se mnou diskutujete. Tak
      >dobře posoudím výdaje, které bezprostředně souvisí s
      >nájmem. Ale jak tedy vypočítám koeficient?
      >ř.510 minus ř.520 děleno 510-520+530-540 a co přijde
      >do ř. 510, když vedu jednu DE? tam se mi objeví všechna
      >plnění s nárokem na odpočet tzn. i z hospody. Ještě
      >jednou díky a hezké Velikonoce.
      Koeficient se počítá za celý rok: vše za celý rok na 510-520 dělit vším, co bylo za celý rok na (510-520)+(530-540). Opakuji, že letos po dohodě s FÚ budete mít zřejmě koeficient 1 (asi nebudou chtít stanovit nějaký odhadem nebo jen za toto čtvrtletí) a vypořádáte vše až při posledním čtvrtletí.
      Na ř.510 samozřejmě všechny vaše příjmy, kromě osvobozených, proto se počítá koeficient, aby se zjistil poměr VŠECH vašich příjmů. Ale krátí se tím jen výdaje společné oběma druhům příjmů. Fujtajxl, nejde mi to vysvětlit jednodušeji :-((( J.F.

• 18. 4. 2006 11:37

Jarda (neregistrovaný)

Děkuji za trpělivost. Ještě si ověřím na FÚ zda letos opravdu koef. 1. Hezký den a díky

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).