Dobrý den,
vždy je třeba znát konkrétní data týkající se podnikání, typ byznysu, kolik a jak chcete z s.r.o. čerpat pro osobní potřebu (či celý zisk reinvestovat, je vůbec generován zisk?), takže se nedivte, že na Váš dotaz nikdo neraguje. Je to na případovou studii :-)
Každopádně s.r.o. vede účetnictví, k přiznání přikládá závěrku a má další administrativní povinnosti širší než fyzická osoba. Daň z příjmů právnických osob je 19 %, daň z příjmů fyzických osob 15 % (nespadáte-li do solidárního zvýšení daně). Podíl na zisku v s.r.o. je daněn 15% srážkovou daní, na druhou stranu nepodléhá pojistnému... Bez konkrétních čísel nelze dělat naprosto žádné závěry.
Zdraví
Jana Vítková
No nevím. Pokud v DP uvádíte všude nuly, to je hodně divné a o to divnější, že píšete následující: Jsem OSVČ jako vedlejší, to podle mne znamená, že máte nějaké zaměstnání. Takže pokud máte příjem ze zaměstnání a platnou živnost (ikdyby nakrásně nebylo vyfakturováno skutečně ani za jednu korunu), tak v DP v žádném případě nemůžete mít jen samé nuly!!!
Do daňového přiznání, které jste jako OSVČ povinen podat, musí vždy vstoupit veškeré roční příjmy podléhající dani. To znamená, že i ty, které se týkají Vašeho zaměstnání, přestože již jsou zdaněny (a daň i odvedená). I tato již uhrazená daň se v DP promítá.
Pokud si dáváte u zaměstnavatele provádět zúčtování, neboť Vaše příjmy dle §§ 7 - 10 nejsou 6 tis. Kč, nemělo by být podáváno DP, ale pouze oznámení správci daně, že nebylo dosaženo příjmů dle § 7 vyšších než 6.000,- Kč. Ale pozor, ne zisku (tj. rozdílu mezi příjmy a výdaji). V tomto případě se jedná o příjmy nesnížené o výdaje (a to ani ty daňově uznatelné).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 1. 2015 9:15
Dobrý den,
Chtěl bych se zeptat na nevýhody s.r.o. Všude se dočtete většinou o jejich výhodách oproti OSVČ. Aktuálně mám OSVČ jako vedlejší činnost, prozatím bez zisku. Tzn. v daňovém přiznání dám všude nuly a hotovo. Plánuji však založit s.r.o. Nepředpokládám, že ze dne na den se situace změní. Takže mě zajímá extrémní situace, kdy bude zisk s.r.o opět nulový, či minimální.
Kolik můžu očekávat administrace navíc?
Děkuji,
S pozdravem,
David