Krátká odpověď: ne.
Dlouhá odpověď:
Když jste byla vedena na úřadě práce, tak jste žádné daně neplatila (z dávek v nezaměstnanosti se daně neplatí). Tím pádem vám za dobu strávenou na pracáku není co vracet. To samé platí pro dobu studia. Vrátit se vám může jedině daň z příjmu za období, kdy jste byla zaměstnaná a zaměstnavatel vám ze mzdy strhával daň z příjmu.
Ale pozor! V případě, že byste měla velmi nízkou mzdu (např. ve výši minimální mzdy), tak by vaše daň byla nulová a nebylo by vám co vracet ani z příjmu ze zaměstnání. Prohlédněte si své výplatní pásky, zda vám byla strhávána nějaká daň (případně se zeptejte mzdové účetní ve vaší firmě). Každému zaměstnanci se totiž měsíčně při výpočtu mzdy uplatňuje sleva na dani 2070 Kč (případně ještě daňové zvýhodnění na děti, pokud je má), a při nízké výši hrubé mzdy je vypočítaná daň menší než ta sleva, tím pádem je daň nula a žádnou daň v tom měsíci neplatíte.
Pokud jste měla dostatečně velkou mzdu a v zaměstnání vám z ní byla strhávána daň, pak mám pro vás dobrou zprávu. Za dobu studia a evidence na ÚP se vám sice nevrátí daň (když jste ji tehdy neplatila), ale můžete si při zúčtování daně za každý tento měsíc uplatnit zmiňovanou měsíční slevu na dani ve výši 2070 Kč. Tím pádem vám pří výpočtu ročního zúčtování daně vznikne přeplatek a ten vám zaměstnavatel vyplatí.
Zaměstnavatel by od vás mohl chtít nějaké potvrzení nebo čestné prohlášení, že jste v roce 2014 před nástupem k nim nikde jinde nepracovala. Zeptejte se mzdové účetní vaší firmy, co všechno od vás bude chtít. Jinak o roční zúčtování daně si musíte zažádat u zaměstnavatele podpisem tzv. "růžového dvojlistu" (Prohlášení poplatníka daně z příjmu..." na poslední straně 4 dole, nejpozději do 15.2.2015.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 1. 2015 13:40
Dobrý den,
V daních se neorientuji a budu je letos podepisovat v práci poprvé.
Nedodělala (ukončila) jsem střední školu a od 31.3. 2014 jsem byla evidována na ÚP. Byla jsem tam vedena do 8.6. 2014 a 9.6. 2014 jsem nastoupila do práce.
Chci se zeptat jestli se mi za dobu, kterou jsem byla na ÚP vrátí daně, když si o ně požádám?
Děkuji za odpovědi.