Evidence na Úřadu práce a daňové přiznání

• (neregistrovaný)

2. 2. 2015 11:46

Dobrý den,

potřebovala bych poradit ohledně podání daňového přiznání v roce 2015. Můj pracovní poměr byl ukončen k 28.2.2014 s odstupným ve výši 3 měsíců. Od 1.3.2014 jsem v evidenci Úřadu práce s tím, že mě podpora v nezaměstnanosti byla vyplácena až od 1.6.2014. Teď mně přišlo Potvrzení o zaplacení částky 3680 Kč za pojistné za životní pojištění. Toto jsem vždy odevzdávala do 15.2. zaměstnavateli. Teď nevím, co s tím :-( Zároveň by mě i zajímalo, jak to je s daňovým přiznáním, jestli se musí podávat nebo ne když jsem v evidenci ÚP. Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 2. 2015 12:53

Lada (neregistrovaný)

Povinnost podat přiznání k dani nemáte.

Firma, která byla v daném roce Vaším posledním zaměstnavatelem, je povinna Vám provést roční zúčtování daně z příjmu za tento rok, jestliže ji o to požádáte. Toto se vztahuje na Vašeho zaměstnavatele, u kterého jste byla zaměstnaná do 28.2.2014.

Na podání žádosti máte čas už jen do 15. února, tak honem utíkejte na jejich mzdovou účtárnu a vyřiďte si to. Řekněte jim, že jste v roce 2014 neměla jiný zdanitelný příjem než ten od nich (dávky od pracáku se nedaní). Nejspíše budou chtít doložit potvrzení, jak dlouho jste vedena na Úřadu práce. Při zúčtování daně si můžete jako obvykle uplatnit i zaplacené životní pojištění (ale velmi pravděpodobně to ani nebude potřeba, protože by vám měla vyjít vratka daně i bez něj).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).