Citace z živnostenského zákona, § 11:
"Odpovědný zástupce je fyzická osoba ustanovená podnikatelem, která odpovídá za řádný provoz živnosti a za dodržování živnostenskoprávních předpisů a je k podnikateli ve smluvním vztahu."
Tj. vás měla přijmout do pracovního poměru, a pak by s vámi měla uzavřenou pracovní smlouvu. Pokud se tak nestalo, měla s vámi uzavřít smlouvu o tom, že pro ni budete vykonávat funkci odpovědného zástupce. Tu můžete vykonávat za určitý dohodnutý poplatek, ale i zdarma (záleží, jak se dohodnete). Pokud vás nezaměstnala, i když to slíbila, ani vám za výkon odpovědného zástupce nic neplatí, tak s vámi podle mě pěkně vydrbává.
Pokud se nedohodnete, tak doporučuji zajít na živnostenský úřad a odpovědného zástupce zrušit, protože vám samozřejmě jako odpovědnému zástupci v případě problémů hrozí, že budete muset hradit pokuty.
Ne, napřed musíte vypovědět funkci tomu SRO k nějakému termínu (ne zpětně), nechte si od nich potvrdit převzetí výpovědi funkce O.Z. Pak až zajdete na ŽÚ. ŽÚ vyzve SRO k ustanovení nového O.Z. a vás ukončí.
Pokud by paní ředitelka školky dělala drahoty, tak jí řekněte, že chcete vyplatit svoji odměnu za O.Z. a to zpětně. ;)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 2. 2015 22:35
Dobrý den,
prosím Vás o odpověď na můj dotaz.
Před více než rokem jsem se zajímala o práci v nově vznikající Montessori školce v našem městě.
Paní ředitelka si vyřizovala všechny náležitosti na živnostenském úřadě a potřebovala někoho s vysokoškolským vzděláním kdo by nově vznikající školku "zaštítil" na živnostenském úřadu.
Neměla jsem s tím problém (a ani jsem popravdě netušila k čemu se zavazuji) a diplom jsem jí poskytla, byla jsem ráda, že budu mít zajímavou práci a fandila jsem jí.
Bohužel z toho nakonec sešlo a práci jsem u ní nedostala. Nicméně jsem do dnes uvedena na dveřích provozovny s r.o. jako odpovědná osoba.
Prosím - co z toho pro mně plyne? Zavázala jsem se k něčemu? Nebo je to jen formalita a nemusím se tí trápit?
Byla bych moc ráda, pokud by mi to někdo, kdo tomu lépe rozumí objasnil.
Moc děkuji a přeji hezký den.