Prodej uzených potravin

  • (neregistrovaný)

    9. 2. 2015 14:11

    Dobrý den,
    mám v úmyslu si přivydělávat prodejem uzených potravin (např. ořechů). Udíme je v domácí klasické udírně, balíme do sáčků.
    Je nutné si zajistit nějaké prohlášení od hygieny, že je výrobek zdravotně nezávadný nebo to stačí ohlásit?
    Je nutné nějak zajistit prostory k uzení z hlediska hyg. požadavků?
    Kde všude to můžeme prodávat - daoma? na internetu? na trhu? dodávat do obchodů s potravinami?

    Živnostenský list mám, potraviny, které udíme normálně nakupujeme, tudíž ty už jaksi prověřené jsou.

    Děkuji.
    Oldřih Kos

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 3. 2015 21:54

      petr.cizek2 (neregistrovaný)

      Dobrý den,

      pro uvedený obor podnikání se vyžaduje živnostenské oprávnění pro činnost "Výroba potravinářských a škrobárenských výrobků". Jedná se o oprávnění v režimu živnosti volné, pro které není vyžadováno doložení žádné zvláštní kvalifikace podnikatele. Pokud máte obecnou volnou živnost "Výroba, obchod, služby neuvedené v přílohách 1 až 3 ŽZ", ale neměli byste v jejím rámci nahlášený tento podobor, lze jej bezplatně nahlásit na kterémkoliv živnostenském úřadě, kde jej v živnostenském rejstříku zaevidují na počkání.

      Z hlediska prostor, kde bude výroba vykonávána a výrobky skladovány, je nezbytné schválení těchto prostor pro daný typ užívání příslušným stavebním úřadem (rekolaudace). O rekolaudaci je nutné zažádat na příslušném stavebním úřadě. Pro účely stavebního řízení je nutné obstarat závazné stanovisko hygienické stanice, která musí obsahovat náležitosti popsané zde: http://www.khslbc.cz/odbory/hv/nalezitosti.pdf.

      Dále je nutné obstarat souhlas hasičského záchranného sboru příslušného kraje. Hasičský sbor provede kontrolu prostor za účelem jejich schválení z hlediska požární bezpečnosti.

      Před zahájením vlastní výroby je třeba dále provést oznámení na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. Oznámení se provádí na předepsaném formuláři dostupném zde: http://www.szpi.gov.cz/download.aspx?nid=11308.

      Samotná výroba nepodléhá schvalovacímu procesu ze strany státní správy, máte však povinnost dodržovat veškeré právní předpisy týkající se výroby potravin. Mezi nejdůležitější předpisy patří:
      - nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004, o hygieně potravin (jedná se o předpis EU, který je přímo závazný i na území ČR);
      - zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a jejich prováděcími předpisy; a
      - vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků (stanoví, jakým způsobem musíte výrobky označovat při uvádění na trh); a
      - vyhláška č. 450/2004 Sb., o označování výživové hodnoty potravin.

      Ministerstvo zemědělství zpracovalo v této souvislosti určitý souhrn pravidel, kterým by se měli výrobci jednotlivých typů potravin řídit. Informace naleznete zde: http://eagri.cz/public/web/mze/potraviny/hygienicky-balicek/spravna-hygienicka-praxe/.

      S pozdravem

      Petr Čížek
      www.ZalozFirmu.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).