Dobrý den,
pro uvedený obor podnikání se vyžaduje živnostenské oprávnění pro činnost "Výroba potravinářských a škrobárenských výrobků". Jedná se o oprávnění v režimu živnosti volné, pro které není vyžadováno doložení žádné zvláštní kvalifikace podnikatele. Pokud máte obecnou volnou živnost "Výroba, obchod, služby neuvedené v přílohách 1 až 3 ŽZ", ale neměli byste v jejím rámci nahlášený tento podobor, lze jej bezplatně nahlásit na kterémkoliv živnostenském úřadě, kde jej v živnostenském rejstříku zaevidují na počkání.
Z hlediska prostor, kde bude výroba vykonávána a výrobky skladovány, je nezbytné schválení těchto prostor pro daný typ užívání příslušným stavebním úřadem (rekolaudace). O rekolaudaci je nutné zažádat na příslušném stavebním úřadě. Pro účely stavebního řízení je nutné obstarat závazné stanovisko hygienické stanice, která musí obsahovat náležitosti popsané zde: http://www.khslbc.cz/odbory/hv/nalezitosti.pdf.
Dále je nutné obstarat souhlas hasičského záchranného sboru příslušného kraje. Hasičský sbor provede kontrolu prostor za účelem jejich schválení z hlediska požární bezpečnosti.
Před zahájením vlastní výroby je třeba dále provést oznámení na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. Oznámení se provádí na předepsaném formuláři dostupném zde: http://www.szpi.gov.cz/download.aspx?nid=11308.
Samotná výroba nepodléhá schvalovacímu procesu ze strany státní správy, máte však povinnost dodržovat veškeré právní předpisy týkající se výroby potravin. Mezi nejdůležitější předpisy patří:
- nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004, o hygieně potravin (jedná se o předpis EU, který je přímo závazný i na území ČR);
- zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a jejich prováděcími předpisy; a
- vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků (stanoví, jakým způsobem musíte výrobky označovat při uvádění na trh); a
- vyhláška č. 450/2004 Sb., o označování výživové hodnoty potravin.
Ministerstvo zemědělství zpracovalo v této souvislosti určitý souhrn pravidel, kterým by se měli výrobci jednotlivých typů potravin řídit. Informace naleznete zde: http://eagri.cz/public/web/mze/potraviny/hygienicky-balicek/spravna-hygienicka-praxe/.
S pozdravem
Petr Čížek
www.ZalozFirmu.cz
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 2. 2015 14:11
Dobrý den,
mám v úmyslu si přivydělávat prodejem uzených potravin (např. ořechů). Udíme je v domácí klasické udírně, balíme do sáčků.
Je nutné si zajistit nějaké prohlášení od hygieny, že je výrobek zdravotně nezávadný nebo to stačí ohlásit?
Je nutné nějak zajistit prostory k uzení z hlediska hyg. požadavků?
Kde všude to můžeme prodávat - daoma? na internetu? na trhu? dodávat do obchodů s potravinami?
Živnostenský list mám, potraviny, které udíme normálně nakupujeme, tudíž ty už jaksi prověřené jsou.
Děkuji.
Oldřih Kos