Jeden známý vede tuto evidenci v Excelu a Wordu. Je čtvrtletní plátce a má za čtvrtletí jen 1, maximálně 2 faktury, tak mu to takto stačí.
Pokud nemáte moc účetních případů, tak pro evidenci výdajů a DPH doporučuji např. software Money S3 Start, které je zdarma s jistými omezeními (max. 500 případů v účetním deníku a ještě něco, z hlavy nevím). Lze v něm vést daňovou evidenci i podvojné účetnictví, nebo pokud vám tohle dělá externí účetní, tak vy můžete třeba i jenom vystavovat faktury, evidovat pokladnu či bankovní výpisy. Verzi zdarma mají i jiné účetní programy, např. Pohoda, a nejspíš i jiné, ale já mám zkušenost jen s Money.
Doporučuji např. článek "Evidence pro účely DPH" na webu Jakpodnikat.
Tzv. "záznamní povinnost DPH" by měla obsahovat: číslo dokladu, datum zdanitelného plnění, částka základu daně v Kč, částka DPH v Kč, sazba % DPH, název dodavatele/odběratele a jeho DIČ, typ plnění (tj. zda přijaté, uskutečněné, dovoz ze třetích zemí... - většinou se uvádí číslo řádku v přiznání k DPH, do kterého to patří).
Děkuji za odpověď. A do evidence přijmů a výdajů si mám potom uvést částku v CZK i s DPH? Jelikož jsem neplátce, tak asi bych si měl počítat jako výdaj cenu i s DPH, i když ji zaplatím zvlášť v ČR ne? Nebo si to mám nějak rozepsat že jsem nakoupil za xy bez DPH a zvlášť si uvést výdaj za uhrazení DPH FU? Můžu platby FU si vést ve výdajích?
Díky.
S vedením daňové evidence u neplátce nemám praktické zkušenosti. Nicméně obecně princip vedení této evidence je takový, že se evidují příjmy a výdaje, a to k datu platby. Takže třeba když vystavíte fakturu v prosinci a zákazník vám ji uhradí až v lednu, tak už tento příjem spadá do následujícího roku (zatímco v podvojném účetnictví by spadal ještě do starého roku, podle data vystavení faktury).
Takže při zaplacení faktury bych do výdajů zapsala uhrazenou částku faktury do evidence jako výdaj. Při odvedení DPH na finanční úřad bych zapsala zaplacenou částku DPH do evidence jako výdaj. Oboje ve výši dle výpisu z účtu.
Výdaje a příjmy doporučuji členit na daňové a nedaňové (tím je myšleno, zda budou nebo nebudou posléze zahrnuty do přiznání k dani z příjmu). V tomto případě faktura je daňový výdaj a DPH nedaňový.
Díky, to si taky myslím. Jelikož jako neplátce se mi do výdajů počítá i cena s dph. U IO by to asi mělo být stejné, jelikož jako IO nemám nárok na odpočet daně. Ale nevím to jistě a nemám si to moc kde ověřit. Na FÚ nemůžu, jelikož musím vše řešit datovkou.
To členění příjmů a výdajů na daňové/nedaňové jsem již několikrát viděl, ale nechápu smysl (alespoň u neplátce). To se týká asi daně z přijmu. Ale přeci všechny mé přijmy jsou daňové a stejně tak podnikatelské výdaje. Jedině bych si mohl evidovat peníze odeslané na osobní účet a to bych dával do výdajů jako nedaňový. Nebo tyto výdaje si nemůžu evidovat a takto to nefunguje?
Ano, rozdělení na daňové a nedaňové příjmy a výdaje je pro účely daně z příjmu. Nesouvisí to s plátcovstvím DPH.
Asi nejdůležitějším nedaňovým výdajem je sociální a zdravotní pojištění, které si za sebe platí OSVČ. Sice je povinen je platit, ale z daní si je pak odečíst nemůže. Další nedaňové výdaje jsou například pokuty, penále, manka a škody, dále takzvané výdaje na reprezentaci (např. občerstvení či dárky pro obchodní partnery) a výdaje na osobní spotřebu (když si OSVČ vybírá ze svého firemního účtu pro vlastní potřebu, též se tomu může říkat např. "podnikatelská odměna" apod.) a další.
Nedaňové příjmy jsou např. půjčky a úvěry.
Jinak s finančním úřadem nemusíte komunikovat jen datovkou, můžete tam prostě zatelefonovat nebo zajít osobně (pokud vám v tom tedy něco nebrání). To omezení s datovou schránkou se týká pouze povinnosti posílat jim daňové formuláře elektronicky; neznamená to, že byste s úředníky na finančním úřadě nesměl komunikovat jinak než datovkou, když se jich chcete na něco zeptat.
Děkuji moc za odpověď. Je fakt, že jsem zatím žádné takové příjmy či výdaje neměl, takže jsem si to neuvědomil a nijak to zatím neřešil. Momentálně si budu posílat peníze na osobní účet, takže to budu muset asi uvést jako nedaňový výdaj, takže si to v excelu upravím. Ještě jednou děkuji.
Tím že mě až tolik výdaje netrápí, jelikož je budu asi uplatňovat paušálně a zatím jde takto pouze o jeden výdaj, tak si to asi zatím jen zaznačím jako celkový daňový výdaj i s DPH a případně to později zpětně upravím, až zjistím jak to je.
Díky
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 2. 2015 22:47
Zdravím,
v současné době používám iDoklad. Bohužel jsem zjistil, že neumožňuje vést evidenci výdajů a dph.
Potřebuji se stát ident. osobou, kvůli přijímání a poskytování služeb ze zahraničí. Z toho pro mě vyplývá vést si evidenci v souladu se zákonem o DPH.
Co to obnáší a jak to udělat, když to idoklad neumožňuje? Bude stačit zvlášť tabulka v excelu? Co musí obsahovat? Nebude vadit že to mám takto zvlášť?
Děkuji
P.S.: Kromě identifikované osoby jsem neplátce DPH. Výdaje si plánuji uplatňovat paušálně, ale ještě se uvidí na konci roku.