Sleva na dani

• (neregistrovaný)

16. 2. 2015 14:35

Dobrý den, chtěla bych se zeptat manžel uplatňuje slevu na dani na dcerku po celí rok, (každý měsíc má nějaké to finanční zvýhodnění),ale mě by zajímalo jestli to nejde uplatnit jen jednou za rok při po daní daňového přiznání. předem děkuji za odpověd

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 2. 2015 16:20

Hanča (neregistrovaný)

Je jedno, jestli zvýhodnění na dítě uplatňujete každý měsíc nebo až za celý rok jednorázově v daňovém přiznání.

• 16. 2. 2015 16:23

lucka (neregistrovaný)

děkuji jsem si to myslela a neví to jestli se to vyplatí tak nebo tak? O jakou slevu by manžel přišel měsíčně tzv. o kolik by brál mín. nebo je to individuální. :-)

• 17. 2. 2015 9:36

Hanča (neregistrovaný)

Na jedno dítě je sleva ve výši 1.117,- Kč měsíčně, ročně je to 13.404,- Kč.

• 17. 2. 2015 10:45

Lada (neregistrovaný)

Finančně není ani jedna z těchto dvou možností výhodnější než ta druhá. Ať už si zvolíte, kterou chcete, nikdy nedostanete víc ani míň než 13.404,- ročně. (Hovoříme tu o případu, kdy máte jenom 1 dítě - u více dětí jsou částky jiné, ale princip je stejný.)

Některým lidem připadá, že je lepší uplatnit si slevu na dítě jen jednou ročně při ročním zúčtování. Asi jak si představí tu velkou částku 13.404 Kč, kterou jim pak naráz vyplatí, tak se jim zatmí před očima... Ale podle mě je výhodnější ten druhý způsob, tedy uplatňovat si slevu na děti měsíčně. Protože tak ty peníze dostanete hned, každý měsíc jednu dvanáctinu (tedy 1.117 Kč). Kdežto když si slevu uplatníte jen 1x ročně, tak z těch peněz neuvidíte po celý rok ani korunu a musíte čekat až do února či března příštího roku, než vám je proplatí v ročním zúčtování (pokud jste zaměstnanec), nebo když si podáváte sama daňové přiznání, tak musíte dokonce čekat ještě déle (finančnímu úřadu to dlouho trvá, než to vyplatí, dřív než v dubnu peníze nečekejte)..

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).