1) Vystavte mu to potvrzení ručně na správném formuláři.
2) Pokud jste už poslala Vyúčtování daní na FÚ, tak si tam zavolejte a domluvte se přímo s Vaším správcem, protože si budete muset požádat o převod odvedené daně ze zálohové na srážkovou - je to jiný účet, i když u stejného FÚ a zároveň opravit Vyúčtování. Pokud jste ho ještě neudělala, tak ho udělejte správně a jenom si požádejte písemně o převod peněz.
Je docela možné, že mu to z FÚ vrátí nebo budou kontaktovat Vás, protože na potvrzení zjistí, že tam není pojištění, takže bude jasné, že to byla DPP a tam je do 10 000,- vždy srážková daň. Ale neděste se, vystavíte to správné.
Pokud se to vrátí, tak jste mu prostě jen dala omylem špatné potvrzení - místo potvrzení o srážkové dani jste mu dala potvrzení o dani zálohové. A vy jen opravíte pánovi potvrzení, pokud to FÚ nebo pán bude potřebovat.
Mimochodem, i u DPP může být i zálohová daň (např. v případě, že poplatník podepíše prohlášení). Pokud je srážková, tak se daň odvede a poplatník se nemusí o nic starat. Pokud je zálohová, poplatník musí podat DP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 2. 2015 13:24
Dobrý den,
v 2/2014 jsem měla zámestanace na DPP hrubý příjem 9500,- srazila jsem mu zálohovu daň místo srážkové,
zjistila jsem to teď při vaúčtování a teď neví jak to napravit. Pán si dělá přiznání sám a dostal tím pádem
potvrzení o zálohové dani. Děkuji za radu J.