Ano, pokud nemáte v současné době zaměstnavatele, máte nárok pouze na rodičovský příspěvek ode dne porodu do 4 let věku dítěte. Ale máte možnost si zvolit délku a tím i výšku rodičovského příspěvku, pokud o něj zažádá otec. Přesné informace i postup Vám dají na Úřadu práce, kde rodičovský příspěvek vyplácí.
Na RD nejste, skončila spolu se zaměstnáním (RD je volno na péči odétě od zaměstnavatele).
> Nyní čekám druhé dítě a budu ihned po skončení první rodičovské nastupovat na další. Dozvěděla jsem se, že díky tomu, že mi skončila smlouva, tak budu muset nastoupit rovnou na rodičovskou dovolenou a to na 4 roky. Nevíte, jestli je to tak?
Na mateřskou ani rodičovskou dovolenou (= volno od zaměstnavatele) nebudete mít nárok, nemá Vám je kdo poskytnout.
Po skončení zaměstnání nejste nemocensky pojištěna, proto nebudete mít nárok ani na peněžitou pomoc v mateřství.
Budete mít nárok na ropdičovský příspěvek (RP, sociální dávka) ve variantě od porodu do 4 let věku dítěte.
Pokud by bylo možné stanovit vyměřovací základ u otce dítěte, mohla byste měnit výši RP a délku jeho výplaty
(mohla byste zvolit tříletou variantu apod.) O rodičovský příspěvek nemusí žádat otec dítěte, stačí doložit jeho příjmy.
Více informací: Rodičovský příspěvek (portál MPSV)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 2. 2015 14:38
Dobrý den, měla bych dotaz. Jsem na rodičovské dovolené, mezitím mi skončila pracovní smlouva na dobu určitou. Nyní čekám druhé dítě a budu ihned po skončení první rodičovské nastupovat na další. Dozvěděla jsem se, že díky tomu, že mi skončila smlouva, tak budu muset nastoupit rovnou na rodičovskou dovolenou a to na 4 roky. Nevíte, jestli je to tak? Díky