Asi jsem se né úplně vhodně výjádřil, ale toto podlě mě nemá nic společného s ručením za DPH, které platí pro plátce v ČR. Já jsem totiž při poskytnutí služby dodavatel a daň platí klient ve své zemi (pokud to dobře chápu).
A u identifikované osoby podle mě ručení za dph neplatí, jelikož i při registraci (v tom online formuláři FU) mi nebylo umožněno uvést účty určené ke zveřejnění.
Zároveň nemám jak zjistit, jestli klient ve své zemi daň zaplatil.
Možná se ale pletu.
K vystaveným fakturám pro odběratele z EU podáváte souhrnné hlášení, ve kterém uvádíte mj. i DIČ každého z těchto odběratelů. Údajně by tato data měl někdo kontrolovat a provádět spárování. Jestli se tak opravdu děje, tak by si měli podle toho DIČ dotyčného vyhmátnout a zkásnout si ho.
Osobně si nemyslím, že by v Anglii měli nějaký podobný zákon jako máme my, podle kterého by za neodvedenou DPH z faktury měl ručit obchodní partner dlužníka. Ale v anglických zákonech se nevyznám, stejně jako drtivá většina obyvatel ČR.
Můj osobní názor je, že vám nic nehrozí, ale záruku vám na to dát nemůžu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 3. 2015 21:09
Zdravím,
pokud poskytnu službu v rámci EU (Anglie), tak musím být identifikovanou osobou, podat přiznání k DPH a souhrnné hlášení, jestli tomu dobře rozumím.
Ručím ale za to, že klient toto DPH zaplatí? Pokud jej nezaplatí, můžu z toho mít problém?
Mám totiž klienta, kterému nemůžu ani za nic vysvětlit, jak toto funguje atd., tak mám obavy, aby vůbec DPH zaplatil. Proto mám strach mu vůbec fakturovat, abych z toho neměl problém.
Děkuji