Pokud vím, tak neexistuje žádná webová stránka, na které by byly dohledatelné adresy ze všech měst ze všech zemí celého světa. Maximálně může mít každá jednotlivá země nějaký svůj telefonní seznam nebo tak něco. Pokud nevíte, z jaké země pochází váš dodavatel, tak ho prostě kontaktujte a zeptejte se. Co se týče názvů států a toho, které státy jsou či nejsou členy EU, zkuste třeba Wikipedii.
Jinak Delaware je jedním ze států USA, takže se ve zmiňovaném případě jedná o americký dolar. "Road" je ulice a "suite" je "apartmá, byt". Když zadám do Googlu "Wilmington", tak hned druhý nabízený odkaz je "Wilmington, Delaware" z internetové encyklopedie Wikipedie, kde jsou o tomto městě dosti podrobné informace.
Nejde o nějakého jednotlivce se kterým bych komunikoval a který by mi poskytl službu.
Je to společnost poskytující prodej softwaru a licencí. Můžu sice napsat na někaký kontakt či podporu, ale nejsem si jistý, jestli by se tím zabývali. Navíc v budoucnu plánuji přijímat služby i od jiných takových společností, tak mě zajímalo jestli to jde nějak zjistit a kde?
To, že vaším obchodním partnerem je firma a ne jednotlivec, přece neznamená, že se tam s vámi nikdo nebude bavit. Minimálně musejí mít nějakého zaměstnance, co má na starosti péči o zákazníky.
Pokud hledáte v ČR nějakou firmu či podnikatele, můžete hledat např. na webu ARES nebo Justice. Můžete je tam najít podle jejich názvu nebo IČ. Ale budou to pouze firmy se sídlem v ČR. Předpokládám, že v jiných státech, pokud vůbec takové databáze vedou a zpřístupňují je veřejnosti na internetu, to mají také tak (tj. jen v rámci svého vlastního státu).
Tj. musíte nejdřív vědět, ze kterého státu ta firma je, a teprve pak ji najdete na příslušném webu spravovaném tím státem. Pro všechny firmy z celého světa to na jednom místě neexistuje. Natož aby tam ještě u každé firmy bylo napsáno, jaká je v tom jejím sídelním státě měna.
Jak byste mohl postupovat:
1) Vyhledat v internetovém vyhledávači (Google, Seznam aj.) text "seznam členských států EU". Najde vám to nejspíš několik odkazů, vyberte ten, který vám bude připadat nejdůvěryhodnější.
2) Totéž s textem "seznam členských států USA" nebo tak nějak.
3) Názvy měst z cizích zemí můžete hledat opět zadáním názvů země do internetového vyhledávače, nejlépe Google. Pokud se nezadaří, tak např. na Google Maps, kde vám to dané město najde přímo na mapě.
4) Dodavatel ze státu EU by měl mít DIČ (anglicky se mu říká "VAT number"). Platnost tohoto DIČ si můžete najít na webu VIES.
Pokud se vám tyto zdroje nezdají dostatečně důvěryhodné, pak už vám můžu doporučit nanejvýš nějakou učebnici zeměpisu.
> 4) Dodavatel ze státu EU by měl mít DIČ (anglicky se mu říká "VAT number"). Platnosttohoto DIČsi můžete najít na webu VIES
Podle toho co jste psal výše, tak jde tedy o zemi mimo EU. Na faktuře je však uvedeno u dodavatele
"DPH:EUxxxxxxxxx" (kde x je to číslo).
Což moc nechápu, když je země mimo EU. Takže i tak to mám v přiznání přiznání potom přiznat na řádku 12?
Představte si, že si ten dům (kdyby jste uvedl komplet adresu) mohl i prohlédnout: https://www.google.cz/search?q=CentervilleRoad,+Wilmington,+Delaware&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=Tar2VLC-KMH-UNLIgdAN pomocí aplikace Mapy v Googlu. Stačí jen umět vyhledávat a používat hlavu. ;)
No, teoreticky může být v EU zaregistrovaný k DPH, i když sídlí v USA, nebo tu může mít např. nějakou pobočku či tak něco. Nejlepší opravdu bude zeptat se přímo tohoto konkrétního dodavatele, jak to má s tím evropským DIČ. A mrkněte se do VIESu na to jeho DIČ, jestli je vůbec platné.
Dobrý den,
Ano, můžu tu zemi zjistit takto, jen mě zajímalo, jestli na to není nějaká jednotná databáze i s měnou atd.
Ve VEISu to bohužel neověřím, jelikož tam je potřeba vybrat členský stát. To DPH má tvar "EUxxxxxxxx", takže bež členského státu (asi proto, že je firma mimo EU).
Jde mi hlavně o to, jestli mám DPH přiznat jako příjem služby ze státu mimo EU nebo ze státu EU? S tímto mi oni asi neporadí, jelikož neznají zákony ČR a jak to tady funguje.
Má nějaký vliv to, že firma má to "DPH:EUxxxxxxxxx", nebo se mám řídit adresou na faktuře?
Budu rád za radu, Děkuji.
S DIČ v takovém formátu jsem se ještě nesetkala. Je možné, že ho mají uvedené špatně - jsou to Američani a v evropských daňových předpisech se nevyznají.
Necítím se kompetentní vám v tomto konkrétním případě poradit, doporučuji zvednout telefon a zavolat na váš místně příslušný finanční úřad. I když možná ani úřednice na FÚ si s tím nebude vědět rady, ale co se dá dělat...
Zdravím,
našel jsem tuto diskusi, kde se řeší něco podobného: http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1108674
I když jde jen o diskusi, takže se na to asi nemůže člověk moc spoléhat. Případně zkusím zavolat na FU Nemám zkušenosti s jednáním s FU, takže jsem nevěděl, že se na nejasnosti můžu ptát na FU i když mám pochybnosti, aby to věděli :( . Kde potom získat důvěrné informace, ať člověk ví co dělat?
Informace můžete získat nejlépe na finančním úřadě (zdarma), případně od daňového poradce (ale ten za to bude chtít peníze).
Na finančáku vám normálně poradí po telefonu, když máte ohledně daní nějaký problém nebo vám něco není jasné. Zrovna tento týden jsem s jednou paní z FÚ konzultovala cosi ohledně daně z příjmu. Je potřeba, abyste zavolal na finanční úřad, pod který spadáte. Je totiž dost pravděpodobné, že osoba, se kterou budete mluvit, pak bude ta samá, kdo bude kontrolovat vaše daňové povinnosti. Na jiném finančním úřadě by některé věci třeba mohli řešit trochu jinak (zvlášť když je to nějaká méně obvyklá věc), tak je nejlepší probrat to přímo s tím finančním úřadem, který vás má na starosti.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 3. 2015 21:59
Zdravím,
Hledám nějaký 100% důvěryhodný zdroj, kde získám informaci o tom, v které zemi se nachází dané město (z adresy), jesli země je součást EU a jaká je tam měna. Potřebuji to pro potřeby přiznání DPH za přijímané služby ze zahraničí.
Mám fakturu na které je adresa společnosti a potřebuji to pro převod na české koruny + to jestli je země z eu ať vím, na kterém řádku to přiznat.
Mám třeba fakturu s dolarem, ale tím že nevím z jaké je země, tak nevím jaký dolar tam je (americký, kanadský...) Konkretně třeba jsou na faktuře uvedeny "CentervilleRoad", "Suite", "Wilmington", "Delaware". Nevím co z toho je město, jelikož má adresa trošku jiný formát než v ČR.
Podle jakého důvěryhodného zdroje to zjistit?
Díky