V době pracovní neschopnosti Vám platí zaměstnavatel během prvních 14 kalend. dnů jenom zameškané směny, které byste jinak odpracovala. Pokud během nemoci skončí pracovní poměr dřív, jste bez příjmu a až od 15. kalend. dne dostáváte nemocenské dávky od správy soc. zabezpečení. Co se týká kontrol, chodí téměř neomezeně, ale samozřejmě v nějaké rozumné době, asi Vás nebude nikdo kontrolovat o půl 11 v noci nebo ráno v 5 hodin. Pokud potřebujete jít s dítětem akutně k lékaři a nemůže nikdo jiný, je to celkem logicky omluvitelné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 3. 2015 18:34
Dobrý večer,
mohl byste mi někdo poradit?Jsem na neschopence 9 dní a skončila mi pracovní smlouva na dobu určitou-všude píšou, že socialka platí neschopen u od 15 dne-znamena to, že budu 5 dní bez příjmů a kontrol jelikož mě nemá nikdo na starosti? A jak to je když potřebuji jít k lékaři s dítětem mimo vycházky? A od kolika do kolika muze kontrola chodit-bojim se jit i do sprchy :( .Pokud někdo máte nějakou zkušenost prosím o informaci. Děkuji