Přiznání DPH za nákup šablony

• (neregistrovaný)

5. 3. 2015 22:22

Dobrý den, minulý měsíc jsem nakoupil šablonu od firmy v USA. Nějakou dobu jsem studoval co a jak a pokud jsem to správně pobral, tak jde o přijatou službu ze zahraničí. Proto jsem okamžitě na fin. úřadě provedl registraci identifikované osoby. Nyní mě ještě čeká přiznání k DPH a mám to konečně z krku :-)

Nevím si ale rady s pár věcmi.

- Převod peněz mám dělat podle kurzu české národní banky podle toho data, které je na faktuře a kdy jsem zároveň tuto platbu provedl? Nebo k předchozímu dni?

- Zaráží mě, že pokud přepočtu cenu na koruny, tak se tato částka liší od částky stržené z účtu. I když jen v haléřích. Myslel jsem, že ta částka bude stejná. Nemůže s tím mít fin. úřad problém? (např. pokud dostane souhrnné hlášení, kde bude jiná částka)?

- Jak zaokrouhlovat? Někde čtu že pokud haléře vychází 1-4 tak dolů, jinak nahoru na celé koruny. Někde čtu, že u 50 haléřů musí vyjít po zaokrouhlení sudé číslo. Někde zase čtu, že vždy nahoru. Tak jak tedy?

- Zaokrouhluje se jen daň, nebo i ta převedená částka?

- Jaké řádky a jak vyplnit. Předpokládám, že ř. 12? A co dál? Nejsou mi jasné např. řádky v části VI. Co s tím a co tam?

Budu rád za pomoc, nebo se asi zblázním :-D Kdybych věděl, že s jednou šablonou bude tolik starostí, tak to raději koupím jako soukromá osoba. Myslel jsem, že jeden papír mě nezabije a ta zkušenost se mi hodí do budoucna (např. pro nákup reklamy). Teď mám spíše obavy, abych něco nepokazil a neměl z toho nějaké sankce, nebo nevím co :(

Děkuji moc předem.
    Tom

Děkuji moc předem,

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 3. 2015 22:57

Thomas (neregistrovaný)

Nevíte prosím někdo? Především co se týká převodu na české koruny a zaokrouhlování?

Děkuji

• 15. 3. 2015 18:35

Eva (neregistrovaný)

Převod částky v USD na české koruny dle kurzu České národní banky ze dne uvedeného na faktuře (nechápu, proč si myslíte, že by to měl být předchozí den). Vypočtená částka se liší od částky stržené vám z účtu kvůli tomu, že vaše banka použila svůj vlastní kurz. Tím vznikl kurzový rozdíl, to je běžná věc.

Vypočtenou částku zaokrouhlete dle matematických pravidel pro zaokrouhlování, tj. 1-4 dolů, 5 a výše nahoru.

• 16. 3. 2015 16:24

Lada (neregistrovaný)

Cenu v USD vynásobte kurzem ČNB ze dne faktury/platby. Kurzové rozdíly neřešte.

Výslednou částku zaokrouhlit na celé koruny dle matematických pravidel pro zaokrouhlování, jak bylo již uvedeno výše. (I kdybyste to zaokrouhlil špatně, rozdíl bude stejně maximálně 1 Kč, za to by vám finančák hlavu neutrhnul, tak se z toho nestresujte.) Do přiznání k DPH se píšou jen celá čísla, takže zaokrouhlené musí být všechny částky.

Správně jste poznal, že služba z USA (tj. ze státu, který není členem EU) patří v přiznání do řádku 12. (Kdyby dodavatel byl z členského státu EU, patřilo by to do řádku 5.) Jelikož jste identifikovaná osoba, tak si nemůžete uplatnit žádný odečet DPH. Tím pádem daň, kterou máte na řádku 12, bude i následně v řádku 62 (daň na výstupu) a v řádku 64 (vlastní daňová povinnost) a musíte ji odvést finančnímu úřadu. Jiné řádky nevyplňujete.
      Když použijete online formulář na EPO (=Daňovém portálu finanční správy), tak se vám kolonky, ve kterých jsou výpočty, doplní samy.

• 17. 3. 2015 21:16

Thomas (neregistrovaný)

Dobrý den, děkuji moc za odpověď.

A to dph mám vypočítat z té převedené a nezaokrouhlené částky, nebo až z té zaokrouhlené?

Jinak základ daně je ta zaplacená a převedená částka (která je bez DPH)? Někde jsem teď v diskusi četl něco jiného, tak mě to zmátlo a nejsem si jistý.
      Děkuji

• 18. 3. 2015 9:09

Lada (neregistrovaný)

Základem daně je částka uvedená na faktuře, která, jak jste již uvedl, je totožná s uhrazenou částkou, takže ano. Vždyť jinou částku ani k dispozici nemáte, tak co jiného byste chtěl do základu daně uvádět?

Mezi DPH vypočtenou z částky zaokrouhlené i nezaokrouhlené by neměl být žádný významný rozdíl (a navíc tato vypočítaná DPH pak bude ještě zaokrouhlena - takže je jedno, jestli vám DPH vyjde například 131,35 nebo 131,27, když do přiznání se v obou případech zapíše 131). Ale pokud vás to uklidní, tak ji vypočítejte z té nezaokrouhlené částky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).