Platba záloh sociálního a zdravotního u nemoci OSVČ

• (neregistrovaný)

28. 9. 2010 18:18

Dobrý den, chtěla  bych se zeptat, zda je povinnost platit zálohu na pojistné / sociální a zdravotní/ u OSVČ v případě , že OSVČ je v celý kalendářní měsíc v pracovní neschopnosti a  nemá  jiný  zdroj příjmu. Názory na okresním OSSZ jsou různé, neschopenku  odmítli  převzít /neplatím  si  nemocenské  chápu /ve sdělovacích prostředcích  jsem našla, že  je  OSVČ v tom to případě  osvobozen viz : Hpp://www.podnikatel.cz/clanky/nemocny-podnikatel-zalohy-na-pojistne-neplati/ , ale  tuto citaci  jsem  našla pouze na stránkách VZP. U OSSZ jsem to nikde nenašla  ani, v zákonu  o sociálním  pojištěním. Popřípadě, bych  chtěla poprosit  i o  paragraf, abych  mohla na příslušném OSSZ argumentovat. Kdybych měla dostatek  finančních prostředků  tak  bych  tento dotaz  vůbec neřešila,  zálohu na pojistné  bych  zaplatila.  Moc  děkuji  za odpověď. Bulvová

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 9. 2010 6:55

autorka

Dobrý den,

v článku je uvedeno: Zálohy na důchodové pojistné se neplatí za ty kalendářní měsíce, kdy měla OSVČ po celý kalendářní měsíc nárok na výplatu nemocenského nebo peněžité pomoci v mateřství z nemocenského pojištění osob samostatně výdělečně činných.

Nemocenské si neplatíte, nemáte nárok na výplatu nemocenského, zálohy na sociální pojistné se Vás bohužel týkají.

Přerušit placení záloh po dobu pracovní neschopnosti u ZP lze (opět cituji z uvedeného článku). Ovšem snížit minimální vyměřovací základ v Přehledu o příjmech a výdajích za příslušný kalendářní rok o poměrnou část odpovídající počtu kalendářních měsíců, kdy byla OSVČ uznána práce neschopnou, může pouze v případě, kdy měla po dobu pracovní neschopnosti nárok na nemocenské z nemocenského pojištění OSVČ. Minimální vyměřovací základ a případný doplatek pojistného se vypořádá až v rámci Přehledu po skončení roku.

Zálohy na zdravotní pojistné platit nemusíte (pokud pojišťovně nemoc včas oznámíte), ovšem tyto měsíce se Vám do Přehledu započítají.

Myslím, že z těchto důvodů se vyplatí platit nemocenské alespoň v minimální výši. Správný odkaz na článek:  http://www.podnikatel.cz/clanky/nemocny-podnikatel-zalohy-na-pojistne-neplati/

Dagmar Kučerová

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).