Donations budou patrně dary. Jestli to dobře chápu, tak oni vám za nic neplatí, nic od vás nekupují, jen vám daruje peníze.
Takový dar podléhá darovací dani, jelikož nejste spolu příbuzní, tak se jedná o darování ve 3. skupině. Dary do 20.000 Kč jsou osvobozeny od darovací daně.
Pavel Říha: Děkuji za upřesnění. To není hezké. 40% hned spolkne stát a jak to účetní zavede do účetnictví mi jasné není (dokonce ti co dají pod ekvivalent 1€ budou minusová položka při nákladech na účetní). Kdo zaplatil, zaplatil dobrovolně; jediný podklad je záznam položky na paypal účtu; leda bych dodatečně poslal faktury na spřažené maily.
No letos jsem takhle vydal první věc, zatím mám na paypalu ekvivalent 200€, skoro přemýšlím, že plugin odstraním, další nepřipravím k veřejné distribuci a prozatimní donations vrátím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 3. 2015 8:46
Máte někdo zkušennost se zdaněním toho, co se anglicky označuje jako donations?
Abych vysvětlil, při řešení potřeb mých zákazníků musím občas napsat rozšíření pro poměrně masově používaný CMS (ano Wordpress) a myslím si, že rozšíření by ocenil i někdo další.
Může se stát, že někdo zaplatí, může se tak jednat o jednotky až sta US$ ročně. Ale bez ohledu na částku, jak se řeší zdanění takového příjmu, když absolutně nemohu vědět, odkud je donátor, něco spolkne PayPal a výše daru je pouze a jen jeho rozhodnutí.