Výdajový paušál 60%

• (neregistrovaný)

12. 3. 2015 13:08

Dobrý den,
    chci se zeptat, jestli nemá někdo zkušenosti s přechodem z skutečných nákladů na paušál u fyzické osoby. Vím, že musím udělat dodatečné daňové přiznání za r. 2013 a dodanit pohledávky a závazky, ale není mi jasné jestli všechny pohledávky, nebo jen ty zaplacené v roce 2014. Mám ještě nějaké nezaplacené, které přecházejí do roku 2015. A co mám odečíst z příjmů v roce 2014? Celkovou částku pohledávek, nebo jen ty v roce 2014 zaplacené.
    Děkuji za odpověď
    Zdena   

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 3. 2015 1:41

Petr Šinagl - AAC&S (neregistrovaný)

Aby odpověď nebyla pro přílišnou stručnost zavádějící - v roce 2013 dodaňujete všechny pohledávky, které by při úhradě byly předmětem daně z příjmu.
      V každém dalším roce pak skutečně přijaté úhrady těchto pohledávek vůbec nezahrnujete do zdanitelných příjmů, protože se jedná o příjmy již zdaněné (v roce 2013).
      Kdyby snad v těchto dalších letech došlo ke zvýšení některé v roce 2013 již zdaněné pohledávky (např. se s dlužníkem "narovnáním" dohodnete, že Vám kvůli prodlení zaplatí více), pak ovšem přijatá úhrada tohoto zvýšení v roce přijetí zdanitelným příjmem je (neb v roce 2013 nebyla zdaněna).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).