Aby odpověď nebyla pro přílišnou stručnost zavádějící - v roce 2013 dodaňujete všechny pohledávky, které by při úhradě byly předmětem daně z příjmu.
V každém dalším roce pak skutečně přijaté úhrady těchto pohledávek vůbec nezahrnujete do zdanitelných příjmů, protože se jedná o příjmy již zdaněné (v roce 2013).
Kdyby snad v těchto dalších letech došlo ke zvýšení některé v roce 2013 již zdaněné pohledávky (např. se s dlužníkem "narovnáním" dohodnete, že Vám kvůli prodlení zaplatí více), pak ovšem přijatá úhrada tohoto zvýšení v roce přijetí zdanitelným příjmem je (neb v roce 2013 nebyla zdaněna).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 3. 2015 13:08
Dobrý den,
chci se zeptat, jestli nemá někdo zkušenosti s přechodem z skutečných nákladů na paušál u fyzické osoby. Vím, že musím udělat dodatečné daňové přiznání za r. 2013 a dodanit pohledávky a závazky, ale není mi jasné jestli všechny pohledávky, nebo jen ty zaplacené v roce 2014. Mám ještě nějaké nezaplacené, které přecházejí do roku 2015. A co mám odečíst z příjmů v roce 2014? Celkovou částku pohledávek, nebo jen ty v roce 2014 zaplacené.
Děkuji za odpověď
Zdena