Musíte se domluvit na vašem finančním úřadě. Řiďte se tím, co vám poradí.
Mělo by to jít doložit pomocí výplatních pásek nebo jiných dokladů, na kterých máte uvedeny své příjmy za rok 2014. Pokud žádné takové doklady nemáte, tak to bude problém.
Jinak pokud byla firma s.r.o., tak by měla být v likvidaci a měl byste pro získání dokladů kontaktovat osobu pověřenou tou likvidací (např. insolvenčního správce). Pokud byl Váš zaměstnavatel OSVČ, tak pokud neumřel, ale jen přestal podnikat, můžete kontaktovat jeho osobně. Také by nebylo od věci zeptat se v místně příslušném státním okresním archivu, zda tam od té firmy něco nemají.
Výplatní pásky jsem v poslední fázi už neobdržel, peníze jsem dostal na ruku a to ještě jenom část. Firma byla fiktivně prodána, takže není v likvidaci, ale slehla se po ní zem (možné díky zákonům v ČR). No jsem zvědavý, co na to FÚ. Už se těším, až si mě budou posílat z patra do patra a budu tam běhat jak trotl, abych pak zjistil, že to vlastně nemá řešení:)
Pak poreferuju...
Řešení to samozřejmě má.
Když finančnímu úřadu jako poplatník Vámi v daňovém přiznání tvrzené skutečnosti neprokážete (což nemůžete), přistoupí k takzvané vyhledávací činnosti, kdy si je bude snažit zjistit sám (pátrání v daňové agendě o zaměstnavateli, dotazy u ČSSZ a ZP,...). Pokud se mu to nepodaří, bude Vám daň vyměřena "podle pomůcek", což spočívá v tom, že FÚ jí vyměří tak, jak by podle něj měly být stanovena.
Počítejte s tím, že Vámi tvrzené příjmy Vám "uvěří", ale zaplacení měsíčních záloh na daň zaměstnavatelem neprokážete (ba máte 99% pravděpodobnost, že je skutečně neodvedl), takže budete muset doplatit 1,3 x 15% z takové hrubé mzdy (mínus uplatnitelné slevy na dani a uznatelné odpočty, pochopitelně).
V dalším kole počítejte s potížemi u ČSSZ a zdravotní pojišťovny, protože takový zaměstnavatel obvykle neplatí vám stržené pojistné a své odvody ani jim.
Co se odpovědnosti týče, tak jí stále má jednatel firmy který byl ve funkci v době, kdy k neplacení daní, pojistného a odvodů došlo - prodej firmy z něj nesnímá odpovědnost za dobu kdy byl ve funkci. Přičemž ze zákona za způsobené škody (i zaměstnancům) ručí osobně a celým svým majetkem (plus neplacení z mezd zaměstnanců stržených daní a pojistných je trestný čin). Na druhou stranu si takhle jako jednatel počíná jen naprostý hlupák, kterému to že za něco ručí dojde až na lavici obviněných trestního soudu.
Mmch, daňové přiznání podáváte proto že musíte (kromě zaměstnání i jiné zdanitelné příjmy nad limit či zaměstnání u více zaměstnavatelů současně), kvůli tomu že chcete vrácení daně přeplacené měsíčními zálohami nebo jen z "nadměrné poctivosti" ?
Zdravím,
díky za obsáhlou analýzu.
Daňové přiznání podávám proto, že jsem se stal po ukončení pracovního poměru OSVČ.
Podle vyúčtování, které mi poslali z ČSSZ a VZP žádný dluh nemám, takže zaměstnavatel si to zřejmě se státem vyrovnal, ne tak se mnou.
Je otázka, jak takové "přiznání zaměstnance", kolik vlastně dostal, vypadá. Navíc v poslední fázi bylo něco na účet a něco na ruku.
No je to prekérka:)
Díky za případné další nápady.
M.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 3. 2015 20:24
Zdravím,
mám dotaz, zaměstnavatel mi nedodal za rok 2014 potvrzení o výši příjmů. V dubnu 2014 firma zanikla a není šance se k tomuto dokladu dostat. Jak mám postupovat při vyplňování daňového formuláře?
Díky
M.