Vystavení dokladu o poskytnutí služby

• (neregistrovaný)

15. 3. 2015 14:38

Dobry den, jsem zivnostnik, neplatce DPH a chystam se poskytnout sluzbu na Slovensku fyzicke osobe, nepovinne k dani, neplatci DPH.
    Pochopila jsem, ze mistem plneni bude v tomto pripade moje sidlo, tedy CR.

Jake udaje bych mela uvest na fakturu o odberateli?
    Staci napsat jenom jmeno odberatele nebo tam musi byt i jeho adresa (v tom pripade bude adresa zahranicni).
    Mam tam specialne uvadet misto plneni nebo staci adresa sidla meho podnikani, kterou tam bezne uvadim?
    Muze byt faktura vystavena v EUR?

Dekuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 3. 2015 10:14

bez přezdívky

Dobrý den,

pokud jste neplátce, nevztahují se na vás pravidla pro vystavování dokladů dle zákona o DPH. I kdyby se na Vás vztahovala, nejste dle § 28 ZDPH povinna vystavovat "daňový doklad" v souvislosti se službou, jejímž odběratelem je občan nepodnikatel s bydlištěm na Slovensku.
      Pokud jde o službu se standardně určeným místem plnění (nikoliv např. služba vztahující se k nemovitosti atd.), potom je ve Vašem případě místem plnění Česká republika. (Pozor na elektronicky poskytované služby, u kterých je od roku 2015 místo plnění tam, kde má bydliště odběratel - osoba nepovinná k dani.) Bohužel z dotazu není zřejmé, o jakou službu se jedná.

Na fakturu doporučuji uvést standardní údaje: jméno a adresa dodavatele, odběratele, popis služby, datum, cenu, splatnost faktury, případně číslo účtu atd.
      Faktura může být vystavena i v EUR. "Místo plnění" uvádět nemusíte. Vystavujete "fakturu", tedy doklad, jehož náležitosti nejsou upraveny žádným předpisem. Nevystavujete "daňový doklad" dle pravidel zákona o DPH.

Pro přepočet částek v EUR můžete použít po skončení roku jednotný kurz na základě pokynu vydaného Generálním finančním ředitelství (např. pro rok 2014 platí Pokyn GFŘ D-20).

S pozdravem

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).