OSVČ nebo s.r.o.

• (neregistrovaný)

18. 3. 2015 12:52

Dobrý den,

chtěl bych se Vás zeptat na věc ohledně začátku podnikání. Jsme 2 programátoři a spolupracujeme spolu při vývoji softwaru na zakázku a rádi bychom v tom pokračovali. Kolega je student a zároveň přitom má živnost (OSVČ s vedlejší činností). Já jsem zrovna dokončil magisterské studium. Přemýšlíme co by pro nás bylo nejvýhodnější udělat. Zda bych si také měl zařídit živnost, ale tedy já bych ji měl jako hlavní činnost a nebo založit společně s.r.o.? Co je z hlediska daní apod. výhodnější? U živnosti máme paušální výdaje, které jsou pro nás velice výhodné. Musíme mít u s.r.o. daňovou evidenci? A lze využít paušální výdaje? Také se začínáme domlouvat s dalšími kolegy a zprostředkováváme pro ně zakázky a my budeme dohlížet nad odvedenou prací a ručit zákazníkům za termíny apod. V tomto případě tedy pak nám zrovna moc paušální výdaje nepomohou, když bychom tedy vydali fakturu na nějakou částku a pak zase 90% z ní zaplatili další straně.

Chceme tedy postupně si vytvořit nějakou společnost, ale to může zatím ještě trvat a spíše teď probíhá nějaká externí spolupráce. Prozatím tedy hledáme co by pro nás oba (společně) aktuálně bylo nejvýhodnější a jestli se snažit to směřovat k s.r.o. Pokud by šlo o nějaké rámcové příjmy, tak je i možné, že bychom tento rok mohli dosáhnout přes 1 000 000 Kč na příjmech. Říkám to, jestli to něco změní na tom, zda tedy do živností nebo s. r. o. případně nějak jinak.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 3. 2015 15:46

Lada (neregistrovaný)

Paušály jsou jen pro OSVČ, takže v s.r.o. byste si je uplatnit nemohli.

Jako s.r.o. byste také museli povinně vést podvojné účetnictví, nikoli jednodušší daňovou evidenci.

Pokud chcete mít jednu firmu a pracovat v ní společně, tak máte jen 3 možnosti:
      a) založit právnickou osobu (nejčastěji s.r.o.)
      b) jeden z vás bude OSVČ a druhý bude jeho zaměstnanec
      c) budete oba OSVČ a založíte sdružení

• 19. 5. 2015 8:48

Romana (neregistrovaný)

Osobně si po řadě rozhovorů s více účetními a právníkem, které jsem letos absolvolala myslím, že podnikat jako OSVČ má fakticky řadu nevýhod, proto podnikám přes s.r.o. od eliteczechia cz . Je potřeba si uvědomit, že podnikání přes společnost s ručením omezeným se nevyplatí úplně všem. Např. pro samostatného řemeslníka s nepříliš vysokým obratem a s minimálními náklady je skoro vždy lepší podnikat jako OSVČ, protože má možnost vysokého výdajového paušálu. Osamocený ajťák, co vydělává např. milion a v podstatě nemá náklady, asi také nebude podnikat jinak než jako OSVČ (kvůli výdajovému paušálu). Jakmile ale podnikají 2 a více, nic jiného než založení s.r.o. nebo akciovky, případně zahraniční firmy nemá podle mne cenu.

• 19. 5. 2015 14:36

Petr Šinagl - AAC&S (neregistrovaný)

Ad Romana:

ta reklama je až příliš okatá  >:(

Jinak podnikání přes s.r.o. místo OSVČ je i pro jednotlivce výhodější (finančně, odpovědnostně, majetkově, ...) prakticky vždy kromě případů kdy by OSVČ uplatnila výdajový paušál (ať už kvůli malé výši skutečných výdajů nebo kvůli jejich formální neprokazatelnosti).
      Akciová společnost je pro "drobné až střední" podnikání příliš drahá a komplikovaná.
      Použití "zahraniční firmy" může přinést zvýšenou ochranu před zvůlí/neschopností tuzemských úřadů a soudů, ovšem vyžaduje to dobrou znalost všech souvislostí - jinak je to cesta do chudobince a všelijakých podvodníčků a "prodavačů deště" natěšených na oškubání hejla se v tomto směru pohybuje požehnaně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).