Platba DPH finančnímu úřadu na účet

• (neregistrovaný)

19. 3. 2015 22:08

Dobrý den,
    podával jsem přiznání k DPH a platil daň jako neplátce DPH - identifikovaná osoba, za přijetí služby ze zahraničí.

Díval jsem se ale na web finanční správy ohledně toho, jak zaplatit zde: http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/placeni-dani/jak-spravne-zaplatit-dan/2014/jak-spravne-zaplatit-dan-financnimu-uradu-v-roce-2014-4628

Není mi jasné toto
    "Specifický symbol - v případě zajištění daně dle zákona o DPH se do kolonky Specifický symbol uvede kmenová část DIČ příjemce zdanitelného plnění (blíže viz bod III.)."

Co tam mám uvést? Mám trošku zmatek v tom, kdo je příjemce a kdo poskytovatel atd. Zároveň toto odkazuje na "§ 109a zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění p. p."

Platí toto i pro mě jako identifikovanou osobu? Jako identifikovaná osoba se mě netýká ručení za DPH ne? Co případně dělat v případě, že jsem daň zaplatil, ale toto neuvedl?

Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 3. 2015 0:27

Petr Šinagl - AAC&S (neregistrovaný)

Bádáte nad tím, co se Vás vůbec netýká  :)

Při přijetí služby ze zahraničí tuzemskou DPH z ní vypočítáváte, přiznáváte a odvádíte Vy, takže režim zajištění daně vůbec nemůže nastat.

Vámi odkazované informace řeší postup ve všech případech, které obecně mohou nastat - tedy některé části logicky řeší případy a postupy, které se Vaší situace vůbec netýkají.

Při placení daní hlavně dbejte na to, abyste zaplatila na správný účet (patřící Vám příslušnému Finančnímu úřadu) se správným předčíslím (to určuje na kterou daň se platba posílá) a do variabilního symbolu uvádějte číselnou část Vašeho DIČ (jinak nikdo na FÚ nemá šanci poznat, úhradu daně kterého poplatníka bylo zaplaceno - pokud toto zapomenete či se spletete, kontaktujte na FÚ "svého" správce příslušné daně a domluvte se na dohledání/přiřazení platby - někdy postačí telefon, někdy budou chtít potvrdit správné určení platby i písemně).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).