Především musíte mít z dohody i ze zaměstnání na HPP vyplněný formulář Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti. Údaje z potvrzení pak zadáte do příslušných kolonek v přiznání k dani z příjmu a originály obou potvrzení musíte přiložit k přiznání.
V přiznání na straně 2 hned první řádek č. 31 se jmenuje "úhrn příjmu od všech zaměstnavatelů". Do dalšího řádku č. 32 se uvádí pojistné na sociální a zdravotní zabezpečení. Do oddílu 7 pak do příslušných řádků uvedete daň, kterou vám srazil zaměstnavatel (z HPP do řádku 84, z dohody pokud je to srážková daň tak do řádku 87a). Údaje o podnikání a o slevách vyplníte tak jako vždy. Když použijete interaktivní formulář, tak se vám ostatní kolonky samy vyplní a spočítají.
Jelikož píšete, že neplatíte sociální pojištění, těžko vám může být nějaké vráceno. Co se týče vrácení daně z příjmu, to závisí na výši vašich příjmů, již sražené daně, daňových slev, případných odčitatelných položek aj. Takže si vyplňte přiznání a sám uvidíte, zda vám vyjde přeplatek či ne.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 3. 2015 22:19
Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu ohledně podání DP za rok 2014.
Moje situace je následující:
Student VŠ - po celý rok 2014
OSVČ - po celý rok 2014 (OSZZ neplatím - student, ZP zálohy)
Zaměstnanec HPP - od 1.7.2014
Zaměstnanec DPP - od 1.7.2014
Tento souběh mi vyplňování DP značně ztížil a nemám jasno, co vše je potřeba vyplnit aby DP bylo kompletní a správně.
DP každoročně vyplňuji stylem osobní údaje, příjmy, výdaje (paušál 60%), sleva na studenta, podepsat a odevzdat. Tento rok došlo ke zmíněnému souběhu a nemám jasno v tom jaké další "řádky" vyplňovat a co vše k DP dát přílohou. Zatím jsem se dočetl, že musím do DP vyplnit příjmy ze zaměstnání a přiložit potvrzení o zdanitelných příjmech k HPP i k DPP - může mi zde někdo poradit jak přesně?
Dále bych se chtěl informovat, jak je to s OSSZ, Zdravotní pojišťovnou a daněmi, zda je prostor některé ze zaplacených záloh či dání získat správným vyplněním zpět.