Ze zákona by jste měl předložit podklady pro roční zúčtování do 15.2. následujícího roku. Záleží spíše na benevolentnosti zaměstnavatele. Jestliže jste odevzdal o tři dny déle, tak to určitě není žádná tragédie. Jestliže Vám ale zaměstnavatel odmítl provést vyúčtování, tak si podejte daňové přiznání sám na příslušném finančním úřadě.
Do budoucna doporučuji dodržet lhůtu dodání podkladů do 15.2. Když vám některá instituce potřebný dokument nedodá včas, musíte je urgovat a otravovat dokud ho nepošlou. Někteří zaměstnavatelé si od vás písemnosti převezmou i po lhůtě 15.2. a zařadí je do ročního zúčtování, ale záleží jen na jejich rozhodnutí a dobré vůli. Já to třeba od zaměstnanců bez problémů přebírám, pokud doklady dodají nejpozději v den, kdy zpracovávám výplaty. Pokud ale narazíte na přísnou účetní, která se striktně drží předpisů, tak máte smůlu.
Na Váš problém je docela jednoduché řešení - podejte si sám přiznání na FÚ a to i za rok 2013, můžete až 3 roky zpětně. Požádejte zaměstnavatele o vystavení Potvrzení o zdanitelných příjmech za ty roky, přidejte k nim doklady, co Vám do RVD účetní nevzala a podejte si sám DP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 3. 2015 23:31
Dobrý den , prosím vás mám dotaz pracuji v baumaxu a doložil jsem podklady na zůčtování daně z životního pojištění dne 18.2.2015 oni mně ale odpověděli že oni dělají daně pouze do 15.3.2015 a že už je pozdě tak mi tam tuto částku nezapočítali myslel jsem že daně se dělají do konce března.
A ještě jedna otázka v roce 2014 mně nevzali úroky z hypotéky je to podobný případ jako předešlý dá se nějak tato sleva dodatečně uplatnit?
Děkuji za odpověď Marek.