Formuláře Rozvaha a Výsledovka

• (neregistrovaný)

27. 3. 2015 8:26

Dobrý den,
    zajímal by mě názor o vypočtení dani z přijmu. Uzavřu účetnictví a vyjde mi hospodářský výsledek. Jelikož jsme platili zálohy na dani, tak se mi hospodářský výsledek zvedne o částku, kterou jsme odvedli FÚ za zálohy. A otázka moje zní, až vypočtu skutečnou daň a zohledním zálohy, vyjde mi částka, kterou musím doplatit. Musím znovu otevřít účetnictví a zapsat účetním zápisem 591/341 doplatek? Nebo to stačí v dalším roce k 1.1.? Protože když otevřu účetnictví a dozaúčtuji tam tento případ....tak.....to budu dělat stále dokola, chápete?  8) Děkuji vám za názory.

Lenka S.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 3. 2015 8:50

Lada (neregistrovaný)

A proč byste to měla dělat stále dokola? Prostě to tam zaúčtujte a už se pak v účetnictví toho roku dál nevrtejte.

• 27. 3. 2015 10:13

Lenka Součková (neregistrovaný)

Jsme FO, vedeme podvojné účetnictví.
      Uděláme daňové přiznání s hospodářským výsledkem 100.000,-- a vypočteme daň.
      Zaúčtuji daň 591/341 15000,--
      Uzavřu rok. A chceme vyplnit Výsledovku. Na konci jsou dva řádky.
      Výsledek hospodaření za účetním období: je částka 100.000,--
      Výsledek hospodaření před zdaněním: je částka 115.000,--
      Je to tak správně? Znepokojuje mě slovo na konci řádky "před zdaněním", na přiznání mám přeci 100.000,--
      Děkuji vám předem za ochotu.

• 27. 3. 2015 12:06

Lada (neregistrovaný)

Nejdřív musíte vyplnit přiznání, rozvahu a výsledovku. Teprve až vše máte hotové, tak doúčtujete tu daň. V prve uvedených dokumentech tím pádem operujete s částkami jaké jsou před doúčtováním daně.

• 27. 3. 2015 13:45

Lenka Souckova (neregistrovaný)

A proc by na formularich byla kolonka na dan splatna a odlozena?
      Kdysi pri kontrole FU me upozornovali na chybu v techto formularich. Rozvaha a vysledovka by mela ukazovat spravny obraz firmy....

• 28. 3. 2015 0:52

Petr Šinagl - AAC&S (neregistrovaný)

Lidičky, takhle NE.

Nejdřív si zjistíte účetní zisk před zdaněním. K tomu si nejdřív odkontrolujete účetnictví daného roku, aby bylo správné a kompletní - tedy si kromě jiného také zpracujete rozvahu a výsledovku (nikoli sumární výkazy v tisících, ale "účetní" po účtech na haléře), případně i obratovou předvahu aby byla jistota, že vše "sedí na haléř".
      Tuto účetní výsledovku před zdaněním použijete jako vstupní informaci pro sestavení přiznání k dani z příjmu - v něm účetní zisk před zdaněním transformujete na základ daně a vypočítáváte částku daně. Z daňového přiznání zjištěnou daň poté zaúčtujete MD 59x / Dal 34x (pokud účtujete o doložené daňové povinnosti/pohledávce, pak samozřejmě zaúčtujete i tu - ovšem to asi nebude Váš případ).
      Načež teprve zpracujete výkazy "Rozvaha" a "Výkaz zisku a ztrát", přílohu k účetní závěrce, zprávu o vztazích, ..., ... a uzavřete účetní knihy.
      Tedy "úřední výkazy" zachycují stav až po předpisu daňové povinnosti, která je zachycena jako účetní náklad a zároveň závazek běžného roku - ovšem už bez vlivu na účetní zisk před zdaněním, ze kterého se pro stanovení základu daně i daně vycházelo.

Mmch, zálohy na daň placené během roku se do výsledku hospodaření ani do výsledovky vůbec nepromítají, protože zaplacení zálohy se účtuje rozvahově jako zvýšení pohledávky proti snížení peněžních prostředků ( MD 34x / Dal 21x či 22x ) - vedete přece účetnictví, nikoli daňovou evidenci výdajů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).