Ano, správně.
Tabulku s rozpisem majetku, pohledávek a závazků ve formuláři daňového přiznání nevyplňujete, do příjmů uvádíte jen ty které Vám byly v daném roce zaplaceny (ať už penězi či třeba zápočtem či nějakým protiplněním) a nezaplacené faktury si evidujete jako pohledávky (ač je nepíšete do formuláře přiznání, povinnost jejich evidence Vám zákon stejně stanoví) které se zdanitelným příjmem stanou až v roce jejich úhrady (či při ukončení/přerušení činnosti nebo při změně způsobu zdanění z výdajového paušálu na daňovou evidenci).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 3. 2015 10:49
Dobrý den,
mám velmi jednoduchý dotaz. Vyplňuji své první daňové přiznání, daním paušálem. Vydal jsem několik faktur v prosinci, ale k jejich proplacení došlo až v lednu letošního roku. Myslel jsem, že tyto peníze mám uvést do kolonky "Pohledávky včetně poskytnutých úvěrů a zápůjček", ale v návodu v novinách jsem se dočetl, že tabulka D není pro toho, kdo uplatňuje paušál. Takže jsem to pochopil tak uvedu jen příjmy, co jsem obdržel do konce roku a tyto faktury proplacené v lednu dám jako příjem do daňového přiznání příští rok. Je to správně? Děkuji za odpověď. Filip R.