1) Jestli jste při zřizování IČO vyplnil na živnostenském úřadě tzv. Jednotný registrační formulář, tak by vás měli automaticky zaregistrovat na OSSZ, zdravotní pojišťovně i finančním úřadu. Ale na všech těchto institucích si to ještě raději telefonicky ověřte, zda to proběhlo v pořádku, protože občas se stává, že se nahlášení na některou z těchto institucí nepovede a musí se to udělat znova.
2) A jak jinak než na IČO byste chtěl pořizovat vybavení určené pro vaše podnikání?
Mám to jako vedlejšák takže se vůbec v tomhle neorientuji. Pěstuji révu vinnou, hodlám vyrábět a prodávat víno a k tomu bohužel musím mít ičo a absolvovat všechnu tu birokracii. IČO mám ale nějak nevím co si s ním počít. Jak na něj nakupovat, zda a jakým způsobem odvádět daně atd. :(
Jestli nevíte co si s tím počít, tak doporučuji aspoň jednu konzultaci s daňovým poradcem, aby vám řekl, co a jak. A pro začátek si důkladně pročtěte web Jakpodnikat, ať jste aspoň trochu v obraze. Ale toho poradce určitě nevynechejte, to je ve vašem případě nutnost. Nebo až se po vás začne vozit finančák, sociálka a různé další instituce, protože jste z neznalosti něco nedodržel či udělal špatně, tak vám nijak nepomůže, když jim řeknete, že to máte "jenom jako vedlejšák".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 4. 2015 8:12
Dobrý den. Prosím o pomoc v následujícím.
1. Mám vyřízené IČO. Do jaké doby se musím nahlásit na sociálku? Stačí až budu vystavovat faktury?
2. Je lepší nakupovat vybavení provozovny na ičo?
Děkuji všem zúčastněným za odpovědi a rady