Exekuce

• (neregistrovaný)

8. 4. 2015 7:46

Dobrý den, mám dotaz na PhDr. Kučerovou:

Mám zaměstnance, který  je od roku  2010 opakovaně zaměstnán vždy na dobu určitou a to od dubna do října. Po ukončení PP je vždy veden jako uchazeč  na ÚP.
    Od roku 2010 jsem prováděla srážky exekucí podle pořadí, jak mně byly doručeny. V roce  2012 bylo  zahájeno insolvenční řízení které vyústilo dne 10.4.2013 ve vyhlášení konkurzu(nepatrný konkurz). Veškeré srážky byly poukazovány insol. Správci, který mně dne 30.5.2014 oznámil, že předložil insol.soudu konečnou zprávu o konkurzu zaměstnance a já mám přestat srážet ze mzdy zaměstnance. Dne 18.10.2014 vydal KSHK usnesení, kde se zrušuje konkurs.
    Zaměstnanec dne 1.4.2015 znovu nastoupil do PP a mně začaly chodit výzvy k součinnosti  a nařízení exekucí, jde mně o to , jak budu určovat pořadí exekucí, zatím jde o exekuce, které jsem evidovala již před vyhlášením konkurzu, ale  nepřišly všechny a ani  v pořadí které měly před vyhlášením konkurzu a tak nevím, zda i když nepřišly exekuční  nařízení   opakovaně musím je brát na vědomí,(Přišla exekuce, která měla pořadí 6- předešlé zatím nedorazily.)

Děkuji za odpověď
    Frömmelová Kateřina

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 4. 2015 7:53

autorka

Dobrý den,

v případě nepatrného konkurzu probíhá insolvenční řízení rychleji. V souladu s ustanovením § 314 insolvenčního zákona jde o nepatrný konkurs, pokud je:   

• a) dlužníkem je fyzická osoba, která není podnikatelem, nebo

•    
      • b) nebyl zjištěn celkový obrat dlužníka podle zvláštního právního předpisu za poslední účetní období předcházející prohlášení konkursu přesahující 2 000 000 Kč a dlužník nemá více než 50 věřitelů.

Důležité však je, že jakmile je konkurz na OSVČ nebo nepodnikající fyzickou osobu zrušen, dluhy (na rozdíl od oddlužení na základě osvobození) nezanikají. Zbylé dluhy, které nebyly v rámci konkurzu uhrazeny, budou věřitelé požadovat dále po dlužníkovi.

Zaměstnanec k vám nastoupil v okamžiku, kdy je konkurz zrušen. Postupujete tedy jako u jiných nově přijatých zaměstnanců. Zaměstnavatel je dle § 293 občanského soudního řádu u povinen si vyžádat potvrzení vystavené posledním zaměstnavatelem (příp. jiným plátcem), o tom zda byl nebo nebyl nařízen výkon rozhodnutí srážkami  z jeho mzdy. Dále v případě zjištění existence nařízených srážek ze mzdy  bezodkladně oznámit příslušnému soudu, že k němu nastoupil nový zaměstnanec.

Předchozím plátcem mzdy byl ve vaší situaci úřad práce, informaci (potvrzení o probíhajících srážkách) musí na žádost uchazeče o zaměstnání poskytnout. Při provádění srážek se pořadí řídí dnem doručení exekučního příkazu prvnímu plátci mzdy (prvnímu zaměstnavateli). Při změně plátce mzdy totiž zůstává pořadí exekuce, které mělo u předchozího zaměstnavatele, zachováno. Pořadí je tedy stejné, jen mohly být některé pohledávky v rámci konkurzu zcela uhrazeny. 

Dalším zdrojem informací může být insolvenční rejstřík, kde jsou informace veřejně přístupné. Jako plátce mzdy tedy máte určité povinnosti, ale i možnosti získat potřebné informace. Do okamžiku, než budete mít k dispozici potřebné informace o pořadí a povaze probíhajících srážek a budou vám doručena příslušná usnesení, doporučuji pro jistotu deponovat ve výši dvou třetin a plně zabavitelného zbytku mzdy.

Hezký den  přeje   Dagmar Kučerová

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).