Nákup domény a hostingu - výdaj

• (neregistrovaný)

8. 4. 2015 22:54

Zdravím,
    při nákupu domény a hostingu mi byla dodána zálohová faktura, daňový doklad a následně faktura. Co z toho použít do evidence jako výdaj, když jsem neplátce DPH.

Díky.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 4. 2015 14:27

vn158 (neregistrovaný)

Teda já dávám do (daňové) evidence odpovídající položku výpisu z bankovního účtu. Ale já dostávám pouze dokumenty "Výzva k platbě" a "Daňový doklad." Daňový doklad eviduju pouze v knize přijatých faktur.

• 9. 4. 2015 16:36

Petr Šinagl - AAC&S (neregistrovaný)

Z dotazu plyne, že posloupnost dokladů byla:
      1) zálohová faktura (=výzva k platbě)
      2) úhrada doložená buď výpisem z účtu nebo stvrzenkou na hotovostní paltbu
      3) daňový doklad k zaplacené záloze (slouží pouze pro účely DPH)
      4) faktura za poskytnutou službu/dodávku s odečtem zaplacené zálohy
      5) slternativně úhrada doplatku doložená buď výpisem z účtu nebo stvrzenkou na hotovostní paltbu

Z těchto dokladů jsou pro daňovou evidenci (nikoli evidenci pro účely DPH) důležité doklady o provedených platbách (které dokládají částku výdaje) a faktura (dokládající účel výdaje) - jedno bez druhého pro doložení daňově uznatelného výdaje nestačí, neb musí být doložena jeho částka i účel.
      Zálohová faktura a daňový doklad k zaplacené záloze jsou pro evidenci výdajů pro účely daně z příjmu nadbytečné - zálohová faktura úplně (neb je to jen výzva k poskytnutí zálohy, sama o sobě nic nedokazující a ani nevytvářející závazek či pohledávku), daňový doklad k zaplacené záloze může v nouzi jako podpůrný důkaz nahradit chybějící doklad o provedené platbě.

Z hlediska evidence pohledávek a závazků zaplacením zálohy vzniká pohledávka, která zaniká obdržením finální faktury (či přijetím předplaceného plnění jako takového).
      Závazek vzniká pouze pokud je záloha nižší než konečná fakturovaná částka a to ještě jen když tento doplatek není uhrazen v hotovosti při převzetí konečné faktury.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).