Smlouva o dílo a DPH

• (neregistrovaný)

14. 4. 2015 10:13

Dobrý den,jdu rovnou k věci: Máme smlouvu o dílo-jedná se v ní o platební podmínky.1.zálohová faktura 30% z celkové ceny díla-vpořádku.
                                           2.zálohová faktura 40% z celkové ceny díla byla napsána dle smlouvy po dodání komponentů./byl podepsán předávací protokol k dodávce komponentů/.Byla napsána zálohová faktura na 40% z celkové ceny díla dle smlouvy o dílo a není ještě zaplacena.
    Jedná se mi o to, že pí účetní prý musí odevzdat DPH z dodávky komponentů,dle podepsaného předávacího protokolu a chce, abych napsala daňový doklad ke druhé zálohové faktuře,aby mohla odevzdat DPH z komponentů se zpětným zdanitelným plněním/není to nesmysl?/- prý dle zákonu o DPH, ale tato zálohová faktura není ještě zaplacena.A není to částka z ceny komponentů,ale ze 40% celkové ceny díla .
    Můžete mi prosím někdo poradit /pročítala jsem zákon o DPH a moc se v tom nevyznám/,zda ,když je podepsána smlouva o dílo s jistými platebními podmínkami ,má přednost před zněním zákona o DPH, že faktura  za komponenty se musí vystavit po podepsání předávacího protokolu na komponenty a DPH zaplatit v tom měsíci, kdy je podepsaný předávací protokol?
    Nebo se máme držet platebních podmínek dle smlouvy o dílo ?Co má přednost ohledně platby DPH : platební podmínky ve smlouvě o dílo-tedy smlouva o dílo, nebo dodržovat zákon o dodání zboží a platbě DPH.
    A i kdyby těch 40% byla cena komponentů-může se vystavovat daň.doklad k zálohové faktuře se zpětným zdan.plněním a předem,než je zálohová faktura zaplacena?-myslím že ne.

Ale to by bylo nemyslitelné- tím bychom porušili podmínky ve  smlouvě o dílo.

v Zákoně o DPH jsem něco četla -v povinnosti přiznat DPH -že DPH se musí odevzdat po dodání zboží dle kupní smlouvy-ale my máme smlouvu o dílo-myslím, že to je něco jiného.Jěště v zákoně o DPH jsou body ke smlouvám o dílo, ale selským rozumem  to nemůžu pochopit.
    Myslím, že by se to mělo nechat-tedy podle smlouvy o dílo a napsat daňový doklad k  2.zálohové faktuře na 40% z celkové ceny díla až po platbě záloh.faktury a zdanitelné plnění této částky -tedy ze 40% z celkové ceny díla -by bylo datum přijetí platby.
    Můžete mi někdo napsat a poradit kdo se v tom vyzná.Byla bych vděčná.
    Lída.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).