Přivýdělek při zaměstnání na HPP

• (neregistrovaný)

18. 4. 2015 19:31

Dobrý den,
    rád bych se zeptal zkušenějších, již jsem v této problematice již mnohé zapoměl. Před dvěma lety jsem si založil živnostenský list při studiu, po roce jsem jej pozastavil a nastoupil do zaměstnání na HPP. Naskytla se mne příležitost si párkrát přivydělat k zaměstnání, bylo by to nejspíše párkrát do roka nahodile, nyní v dubnu do 5000, v květnu do 10000, a na podzim například 10000. Je výhodnější podepsat DPP nebo si obnovit živnostenský list na vedlejší činnost. Jde mi samozřejmě o co nejméně práce a přijít tak o co možná nejméně peněz. Případně zda by šli vystavit tři faktury pro dva různé podnikatele jako příležitostná pomoc?
    Děkuji za pomoc jak nyní postupovat

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 4. 2015 14:28

Hanča (neregistrovaný)

Já bych zvolila DPP, protože pokud jste zaměstnaný, tak odvádíte ZP, SP i daně v zákonné výši, a  z DPP byste platil už jenom srážkovou daň, kterou byste si zahrnul do daňového přiznání. Ale POZOR, odměna za DPP by nesměla být víc než 10 000,- hrubého za měsíc. Při obnovení ŽL byste si musel navíc projít kompletní administrativní procedurou přihlášení a odhlášení a zaplatil byste navíc ještě ZP. A s vystavováním faktur bych si v případě DPP vůbec nelámala hlavu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).