Já pocházím z rodiny, kde má polovina rodiny ekonomické vzdělání (střední i vysoké). Vyrůstal jsem v rodině, kde se řikalo ,,peníze se valí všude po zemi, jen musíš najít způsob, jak je sebrat" a nebo ,,nejlepší kvalitou peněz je jejich kvantita" no a na střední škole jsem se dozvěděl ještě další, která jsem neznal jako třeba ,,kdo šetří má za tři" (s tím nesouhlasím) nebo ,,peníze nerostou na stromě" atd. Proto si myslím, že záleží, kde člověk vyrůstá. Já měl štěstí, že jsem vyrostl v rodině podnikatelů, takže jsem byl od mala veden k tomu, jak s penězi zacházet. Nyní mám dvě větší a kupodivu velmi úspěšné firmy, z toho jednu s více pobočkami (jednu v Česku, další v Německu a do dvou let bych rád expandoval do Rakouska) a jednu online. U obou si vedu účetnictví sám. Mám vystudovanou obchodní akademii a navíc jsem se ve 4. ročníku zúčastnil soutěže, ve které jsem dostal i nějaký certifikát, jakože prý o účetnictví něco vím (nebo bych měl :) ).
Proto jsem se rozhodl ještě na střední škole založit si svůj první podnik a dal jsem se na online business - bylo to ve třetím ročníku. Letos bych rád rozšířil portfólio o další oblast podnikání, ale v účetnictví už toho začíná být docela hodně, protože mé firmy mají tendenci stále se rozrůstat (což jsem samozřejmě rád, ale chce to myslet hodně dopředu, sledovat a předvídat kroky konkurence a do toho ještě to účto) a i když se účtu věnuji každý večer docela dlouho (někdy i do ranních hodin), tak až založím třetí firmu, budu už muset asi účto jedné firmy svěřit mé tetě, která má firmu se zaměřením na účetnictví, takže tam vím, že má firma bude ,,v bezpečí".
Takže podle mého názoru člověk - podnikatel zvládne sám tak dvě až tři větší firmy (pokud má do toho promýšlet strategii, rozvoj, marketing...)
Jako za sebe musím říci, že radši vždycky dám mé účto za daný měsíc zkontrolovat tetě, protože je starší, má dlouholetou praxi v účetnictví a v daních a na rozdíl ode mě se orientuje jen na jednu i když velmi širokou a stále se měnící oblast (účetnictví a daně). Kdežto já cílím spíš na obchod, mám v něm víc zkušeností a účtu se věnuji jen proto, že mě hrozně baví. teď bych si ještě rád založil tu třetí firmu, která by se orientovala na výrobu. Tak uvidíme, zda se mi to podaří nebo ne :D .
Každopádně přeji všem podnikatelům (začínajícím i zkušeným) hodně úspěchů a také peněz. A ještě něco pro začínající podnikatele - nenechte se ovlivnit okolím. Váš úspěch závisí jen a pouze na Vás. Oni jen závidí úspěch. Nicméně já mám taky kolem sebe dva lidi, kteří mě neustále schválně kritizují a hledají chyby - jsme tak domluvení. Je to proto, že mě ta kritika žene vpřed a nutí mě překonávat další překážky.
Samozřejmě už jsem jednou měl neúspěch (půl milionu v háji), protože jsem podcenil pečlivou přípravu podnikatelského plánu a také jsem si špatně promyslel marketing ;) . Takže to prostě holt nevyšlo. Ale byla to další významná zkušenost, ze které jsem si odnesl jednu důležitou vlastnost - plánovat klidně na roky dopředu, ale své plány neustále aktualizovat a doplňovat o další důležité věci, které vás napadnou.
Důležité je si to také psát, protože ne vždy jste u počítače a když je toho hodně, tak občas něco zapomenete (ale právě od toho mám v počítači kalendář, kam se vejde velký počet událostí a dále poznámky, kam si zaznamenávám nápady do budoucna).
Účetnictví obou firem dělám v ABŘE protože mě sedla nejlépe a krásně se mi s ní dělá. Navíc je multiplatformní což se mi hodí, protože používám více operačních systémů. Nejméně mi vyhovovala POHODA od STORMWARE -> špatně koncipované barvy (bílé písmo na modrém pozadí velmi rychle unaví zrak) a má ještě další nedostatky, které mně vadily nebo mně chyběly. Ale každému vyhovuje něco jiného. Od toho je tu také ten široký výběr ;)
To je ode mě asi vše :) a přeji Vám všem ještě jednou mnoho úspěchů! A nevzdávejte to, když to napoprvé nevyjde a poučte se z chyb, které jste udělali, abyste se jich v novém podnikání znovu nedopustili ;)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 4. 2015 12:08
Zdravím, zajímalo by mě -
Kolik zdejších podnikatelů svěřuje své účetnictví externí firmě a proč. A kolik jich naopak vede účetnictví samo, případně má na toto speciálního zaměstnance (nebo agendu přihodí jinému zaměstnanci navíc).
Já například nějakou dobu v takové účetní firmě pracoval jako junior účetní a nepřišlo mi, že by se zde jednalo podle podle hesla - náš zákazník, náš pán...