Dobropis vystavený na firmu - razítko

• (neregistrovaný)

11. 5. 2015 10:16

Dobrý den,

měl bych dotaz na zboží zakoupené na firmu. Zboží mi nevyhovovalo, tak jsem jej vrátil, prodejce s tím neměl problém. Při vystavení dobropisu však prodejce po mě krom podpisu chtěl i razítko firmy. Dotaz zní: opravdu může prodejce vyžadovat krom podpisu i razítko na dobropis, který byl vystaven k faktuře na firmu, kde bylo i IČO? Je tento krom požadován zákonem nebo to je jen nestandadrní požadavek tohoto obchodu?

Děkuji moc za odpověď, případně za tip na zákon, kde si to mohu nastudovat.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 5. 2015 12:27

Inkvizitor (neregistrovaný)

Dobrý den, nevím, zda je razítko třeba či nikoliv, já bych to ale vzal z druhé strany: Byl bych rád, že má prodejce dobrou vůli a je ochoten mi zboží vzít zpět a nijak to nekomplikuje, a razítko bych mu tam bez řečí otiskl. Je s tím nějaký problém ? Typický český přístup - šťourat, kverulovat, vypichovat.

• 11. 5. 2015 12:30

Lada (neregistrovaný)

Vystavitel dobropisu potřebuje od příjemce dobropisu potvrzení, že dotyčný ten dobropis přijal do svého účetnictví a ke kterému dni. Často se to řeší tak, že příjemce dobropisu dá na kopii dobropisu svoje razítko a podpis, což se bere jako potvrzení toho, že dobropis přijal. Bez razítka tam bude jen načmáraný jakýsi klikyhák (podpis), který tam mohl načmárat kde kdo (tedy klidně i samotný vystavitel dobropisu), a vystavitel může mít celkem oprávněnou obavu, že by mu to finanční úřad neuznal.

Pokud nemáte razítko, doporučuji na hlavičkovém papíře vaší firmy napsat krátký textík, že jste dobropis č. ... od firmy ... na částku ... přijal dne ... Tento dokument podepište a dejte vystaviteli dobropisu. Samostatné potvrzení o přijetí dobropisu na zvláštním papíře je zcela legitimní a běžně se používá.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).