Je lhostejno, zda jste plátcem DPH a komu prodáváte. Prostě vypíšete účetní doklad podle pravidel té země, kde jste registrovaná. Jestli jste registrovaná k podnikání (máte živnost) v Česku, tak vypíšete paragon podle českých pravidel v Kč. Slovák si bude muset Váš paragon v Kč prerátať na eura. To je jeho povinost. Když slovák koupí z US, dostane =čet v US dolarech a ne v eurech. Když slovák koupí v Moskvě, daj mu účet v rublech a ne v eurech. Je to jasné? Dám Vám zadarmo jednu dobrou radu: NELEZTE NIKOMU DO ZADKU. :)
No právě že ony ty pravidla jsou pro plátce a neplátce trochu rozdílné ... a navíc ... když prodávat na Slovensko tak v EU ... to je jako kdybych prodával do USA a chtěl aby mi to zaplatili v polských zlotých ... taky by se na mě vykašlali ...
Odpověď zní ... NELEZTE NIKOMU DO ZADKU. VAŠI ZÁKAZNÍCI UŽ K VÁM PŘÍŠTĚ NEPŘIJDOU.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 10. 2010 6:25
Dobrý den.
Rozšířila jsem prodej svého zboží i na Slovensko. Zatím vypisuji paragony v korunách českých. Pro prodej na určitém internetovém obchodě musím ovšem vypisovat doklad v eurech. A zde je můj dotaz.
Jak by měl doklad vypadat? Stačí běžná složenka složenka? Jsem živnostník, poradí si účetní v daňovém přiznání s takovým pokladem?
Děkuji velmi