Nějaká státní instituce, kam byste si přišel postěžovat a oni by to za vás vyřešili, bohužel neexistuje. Máte tyto možnosti:
1) dát to advokátní kanceláři, která to bude vymáhat (nejprve mimosoudně, později podá k soudu tzv. platební rozkaz, dá to exekutorovi atd.)
2) dát to nějaké seriózní vymahačské firmě (co postupuje podle zákona)
3) dát to nějaké méně seriózní vymahačské firmě (partička drsných svalovců, co na zákony kašle) – nedoporučuji, tím byste se podílel na protizákonném jednání
4) prodat to firmě, která odkupuje pohledávky (ne za plnou cenu)
Body 1-3 vás budou stát peníze a ani tak není jisté, zda a za jak dlouho se to z dlužníka podaří vyrazit. Zvlášť když argumentuje nekvalitně odvedenou prací - dlužník si může najmout svoje právníky a můžete se spolu u soudu přetahovat notnou chvíli. Ale taky se může leknout, když zjistí, že případ má na starosti právník, a přece jen zaplatit. Bohužel dopředu nevíte, jak dlužník zareaguje.
U bodu 4 se budete muset smířit s tím, že od vás tu pohledávku odkoupí za cenu nižší než je výše faktury a nebo ji taky nebudou chtít koupit vůbec.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 5. 2015 10:11
Dobrý den,
přibližně před rokem jsem si při škole zřídil živnostenský list. Zabývám se počítačovou grafikou. Skoro celou dobu spolupracuji s jednou s.r.o., která mi průběžně posílá dokumenty k úpravě. Domluveni jsme na hodinové sazbě. Na konci měsíce spočítám odpracované hodiny a zašlu fakturu se splatností 14 dní. Dosud nebyl žádný problém. Na konci března jsem předal svůj harmonogram na měsíc duben dané firmě, že se blíží zkouškové období a já nebudu moci několik posledních dní v dubnu pracovat. Až do posledního možného dne jsem pracoval dle podkladů a poté jsem předal veškeré dokumenty dané společnosti. Ta mi oznámila, že na tuto práci spěchá a zbytek bude muset dodělat jiný grafik. Začátkem května byla odeslána faktura. Úhrada dodnes nedorazila a společnost mi podala pouze informaci, že jsou s touto prací nespokojeni, mé podklady prý nebylo možné použít a nový grafik musel vše předělat. Z tohoto důvodu fakturu neuhradí.
Poradil by mi někdo z vlastní zkušenosti, případně mi dal informaci, na jakou instituci se mohu v tomto případě obrátit?
Předem velice děkuji a přeji hezký den