Jako neplátce DPH nakupujete v ostatních zemích EU za ceny včetně tamní daně.
Jako plátce DPH byste v ostatních zemích EU nakupoval zboží za ceny bez tamní daně (za předpokladu, že nakoupené prokazatelně převezete z dané země ven), ovšem k této ceně si musíte v ČR vypočíst zdejší DPH a přiznat jej jako daň na výstupu. Tuto daň si zároveň uplatníte i na vstupu (za předpokladu nároku na odpočet - což u prodávaného zboží bude), čímž co do daňové povinnosti z tohoto titulu "nula od nuly pojde".
Zboží pak prodáte za cenu, kterou jsou zákazníci vzhledem ke konkurenci ochotni akceptovat (žádná "předepsaná marže" neexistuje) - u neplátce DPH je celá tato cena jeho příjmem, u plátce DPH je jeho reálným příjmem jen to, co zbude po vypočtení daňové povinnosti stanovené z tržby (daň na výstupu). Toto je stejné, ať už máte prodávané zboží pořízeno z ČR či z jiné země.
V číslech to pro Váš příklad vychází takto:
a) neplátce
+ tržba 480,- Kč
- nákup 400,- Kč (v DE včetně tamní DPH)
= zisk 80,- Kč
b) plátce
+ tržba 480,- Kč
- DPH z tržby je 83,33 Kč (viz §37/2 ZDPH = DPH je cena s daní kráte koeficient 0,1736)
= tržba netto 396,67
- nákup 336,13 Kč (to dává s 19% 400,-) /českou DPH 70,59 Kč k nákupu dopočítáte a hned zase odečtete = do nákupní ceny se promítne nulou/
= zisk 60,54 Kč
V přiznání k DPH pak budete mít na výstupu daň 83,33 (řádek 1) a 70,59 (řádek 3), na vstupu 70,59 (řádek 43) = odvod státu 83,33 Kč
(při nákupu zboží mimo EU je to stejné, jen řádek 3 přiznání k DPH se změní na řádek 7)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 5. 2015 10:13
Dobrý den,potřeboval bych poradit, jak je to s DPH při pořízení zboží ze členských států EU (v mém případě Německo). Vím, že se tu už o tom hodně napsalo, ale pořád v tom mám zmatek a nevím, zda jsem to dobře pochopil. Nejlepší bude, když to uvedu na příkladu:Dejme tomu, že bych u německého velkoobchodníka zájem o prací prášek v hodnotě 400Kč (s DPH).1) Jako neplátce nic neřeším, zboží nakoupím s DPH a v ČR ho prodám s marží 20% za 480Kč.2) Pokud bych byl plátce, tak mi velkoobchodník prodá zboží bez německého DPH (19%), tj. za 324Kč.Já budu muset toto zboží samovyměřit - přidat českou daň 21%. To je 324 (cena bez DPH) * 1,21 (DPH) = 392 Kč. K této ceně pak připočtu 20% marži = 392 * 1,2 = 470 Kč (bez DPH). Zákazníkovi (v mém případě většina neplátci), pak prodám zboží i s DPH, tj. 470 * 1,21 = 568,7 Kč. Státu pak odvedu rozdíl mezi DPH na výstupu a vstupu, což je 119,4 - 82,3 = 37,1 Kč.Je to tak správně? Trochu jsem se do toho zamotal. Díky za rady.