OSVČ, auto, operativní leasing, DPH

• (neregistrovaný)

7. 6. 2015 18:30

Ahoj,
    jsem OSVČ a mám v plánu pořídit vůz pro služební účely na operativní leasing. Kvůli tomu (a i jiným důvodům) se plánuji (dobrovolně) přihlásit k DPH (zatím nejsem plátce). Obchoduji převážně s plátci DPH, takže to nebude problém. Automobil bude částečně použit i pro soukromé účely.

Když se mi nechce vést knihu jízd, tak nemohu uplatňovat odpočet DPH na pohonné hmoty, to chápu. Mohu ale uplatnit odpočet DPH ze splátek, servisu, pneu atd.?

Projeví se nějak na odpočtu DPH skutečnost, že automobil bude i pro soukromé účely? Pokud ano, tak jak? (když nepovedu knihu jízd a nebudu tak moci přesně procentuálně určit poměr služební/soukromé užití)

Díky

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 6. 2015 23:50

Petr Šinagl - AAC&S (neregistrovaný)

Projeví se nějak na odpočtu DPH skutečnost, že automobil bude i pro soukromé účely?

Ano - povinností krátit odpočet DPH ze všeho, co s autem souvisí.

když nepovedu knihu jízd a nebudu tak moci přesně procentuálně určit poměr služební/soukromé užití

Buď pro uplatnění odpočtu DPH doložíte věrohodné podklady pro určení poměru krácení odpočtu DPH (tedy fakticky evidenci jízd a z ní poměr kilometrického využití), nebo Vám odpočet nebude uznán vůbec. Vaše volba.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).