Výše odměny jednatele OSVČ

• (neregistrovaný)

11. 6. 2015 14:58

Dobrý den,

rád bych se Vás zeptal na tento případ:

jsem podnikající OSVČ, kdy pravidelně odvádím zdravotní i sociální pojištění, zároveň jsem ale také jednatelem a jediným společníkem mého s.r.o.

Jakou maximální výši odměny popř. prováděné činnosti např. na dohodu o provedení práce si mohu vyplatit, aniž bych platil další zdravotní a sociální pojištění?

Děkuji moc za pomoc, z těch odvodů jsem docela nešťastný, tak bych potřeboval poradit, abych neudělal někde zbytečnou botu. Děkuji.

S pozdravem
    Jirka B.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 6. 2015 20:07

Carlos (neregistrovaný)

Pokud jsem sám svému s.r.o. i jednatelem, nemůžete sám sebe zaměstnat, to vylučují zákony. Jedině odstoupi z fce jednatele , najít si na  místo sebe nějakého Frantu a zůstat 100% společníkem. Jinak jako jednatel máte jen tyto možnosti:
      1) smlouva o výkonu f-ce jednatele, podpisuje 1 osoba za obě strany(společník, jednatel), podpis musí být ověřený
        řeší zejména způsob odměňování, plat, auto, penzijní připojištění, mobíl, počítač...atd.
        pokud odměna bude méně než 2.500,- odvádí se
         - zálohová daň: odměna brutto * 1,09 * 0,15
         - ZP jednatele: odměna brutto * 0,045
         - ZP hrazené s.r.o. za jednatele:   odměna brutto * 0,09
         - SP ani důchodové se neodvádí
        pokud odměna bude více než 2.500,- hrubého odvádí se:
          - zálohová daň: odměna brutto * 1,34 * 0,15
         - ZP jednatele: odměna brutto * 0,045
         - ZP hrazené s.r.o. za jednatele:   odměna brutto * 0,09
         - SP jednatele: odměna brutto * 0,065
         - SP hrazené s.r.o. za jednatele:   odměna brutto * 0,25

2. výplata cestovného

3. výplata podílů ze zisku - zdanění: 19% + 15% srážková daň
         u srážkové daně se dá požádat v daňovém přiznání od 2014 o vrácení, záleží na základu daně

Tak asi tak

Carlos

• 12. 6. 2015 8:39

Standa (neregistrovaný)

Dá se to také řešit tak, že pokud máte zaměstnance, který má právo sepisovat pracovní smlouvy, tak s vámi může podepsat nějakou z dohod, v tomto případě dohodu o provedení práce. Do odměny 10.000,- Kč se ZP a SP neodvádí, limit je zde pouze max. 300 odpracovaných hod. ročně na tuto dohodu.

Háček totiž opravdu tkví v tom, že sám sebe nemůžete zaměstnat, nikoliv však že by jednatel nemohl mít zároveň některý z pracovněprávních vztahů, ale jednoduše proto, že jakákoliv smlouva či dohoda s vašimi podpisy na obou stranách není platná.

Zde ještě pozor - činnost konaná v pracovněprávním vztahu se nesmí překrývat s činností jednatele, to je již v rozporu se zákonem. Takže můžete pracovat jako administrativní pracovník, obchodník či programátor, ale nemůžete pracovat jako obchodní ředitel :)

• 12. 6. 2015 16:38

Carlos (neregistrovaný)

Tak jasně, napsal jsem, že to vylučují zákony, ale myslel jsem to stejně. Tj. že jednatel nesmí uzavřít sám se sebou pracovní poměr.
      Ať je to HPP, DPČ nebo DPP. U jednočlenné společnosti to je prostě problém. No a finanční úřady to samozřejmě vědí, že se tahle různými dohodami pokouší vyhnout placení SP a ZP a jdou po tom jako slepice po flusu.

Sám to mám taky tak OSVČ a vlastní s.r.o., kde jsem 1 společníkem a jednatelem. Práce pro s.r.o. vykonává i syn, na základě běžného obchodního vztahu. Já sám mám smlouvu o výkonu fce jednatele, kde mám odměnu 2.000,-, auto, mobil, počítač, penzijní připojištění, cesťáky
      atd. A zbytek výplata podílů na zisku .....

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).