Pokud jsem sám svému s.r.o. i jednatelem, nemůžete sám sebe zaměstnat, to vylučují zákony. Jedině odstoupi z fce jednatele , najít si na místo sebe nějakého Frantu a zůstat 100% společníkem. Jinak jako jednatel máte jen tyto možnosti:
1) smlouva o výkonu f-ce jednatele, podpisuje 1 osoba za obě strany(společník, jednatel), podpis musí být ověřený
řeší zejména způsob odměňování, plat, auto, penzijní připojištění, mobíl, počítač...atd.
pokud odměna bude méně než 2.500,- odvádí se
- zálohová daň: odměna brutto * 1,09 * 0,15
- ZP jednatele: odměna brutto * 0,045
- ZP hrazené s.r.o. za jednatele: odměna brutto * 0,09
- SP ani důchodové se neodvádí
pokud odměna bude více než 2.500,- hrubého odvádí se:
- zálohová daň: odměna brutto * 1,34 * 0,15
- ZP jednatele: odměna brutto * 0,045
- ZP hrazené s.r.o. za jednatele: odměna brutto * 0,09
- SP jednatele: odměna brutto * 0,065
- SP hrazené s.r.o. za jednatele: odměna brutto * 0,25
2. výplata cestovného
3. výplata podílů ze zisku - zdanění: 19% + 15% srážková daň
u srážkové daně se dá požádat v daňovém přiznání od 2014 o vrácení, záleží na základu daně
Tak asi tak
Carlos
Dá se to také řešit tak, že pokud máte zaměstnance, který má právo sepisovat pracovní smlouvy, tak s vámi může podepsat nějakou z dohod, v tomto případě dohodu o provedení práce. Do odměny 10.000,- Kč se ZP a SP neodvádí, limit je zde pouze max. 300 odpracovaných hod. ročně na tuto dohodu.
Háček totiž opravdu tkví v tom, že sám sebe nemůžete zaměstnat, nikoliv však že by jednatel nemohl mít zároveň některý z pracovněprávních vztahů, ale jednoduše proto, že jakákoliv smlouva či dohoda s vašimi podpisy na obou stranách není platná.
Zde ještě pozor - činnost konaná v pracovněprávním vztahu se nesmí překrývat s činností jednatele, to je již v rozporu se zákonem. Takže můžete pracovat jako administrativní pracovník, obchodník či programátor, ale nemůžete pracovat jako obchodní ředitel :)
Tak jasně, napsal jsem, že to vylučují zákony, ale myslel jsem to stejně. Tj. že jednatel nesmí uzavřít sám se sebou pracovní poměr.
Ať je to HPP, DPČ nebo DPP. U jednočlenné společnosti to je prostě problém. No a finanční úřady to samozřejmě vědí, že se tahle různými dohodami pokouší vyhnout placení SP a ZP a jdou po tom jako slepice po flusu.
Sám to mám taky tak OSVČ a vlastní s.r.o., kde jsem 1 společníkem a jednatelem. Práce pro s.r.o. vykonává i syn, na základě běžného obchodního vztahu. Já sám mám smlouvu o výkonu fce jednatele, kde mám odměnu 2.000,-, auto, mobil, počítač, penzijní připojištění, cesťáky
atd. A zbytek výplata podílů na zisku .....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 6. 2015 14:58
Dobrý den,
rád bych se Vás zeptal na tento případ:
jsem podnikající OSVČ, kdy pravidelně odvádím zdravotní i sociální pojištění, zároveň jsem ale také jednatelem a jediným společníkem mého s.r.o.
Jakou maximální výši odměny popř. prováděné činnosti např. na dohodu o provedení práce si mohu vyplatit, aniž bych platil další zdravotní a sociální pojištění?
Děkuji moc za pomoc, z těch odvodů jsem docela nešťastný, tak bych potřeboval poradit, abych neudělal někde zbytečnou botu. Děkuji.
S pozdravem
Jirka B.