Pokud vedení firmy nereaguje na Vaši námitku ohledně data zrušení prac.poměru, obraťte se na úřad práce nebo na inspektorát práce. Nebojte se o tom říct i ve firmě, protože oni Vás tam stejně nechtějí, když Vám zrušili PP ve zkušební době, takže o nic nepřijdete. Na náhradu mzdy za dobu nemoci i nemocenské dávky máte nárok a ten Vám neupřou.
Zdravím,
antedatování výpovědi je samozřejmě neplatné. Zároveň v návaznosti na Váš poslední den v zaměstnání přímo navazuje nemocenská, tudíž po dobu prvních 14-ti dnů Vám zaměstnavatel nemůže zrušit pracovní poměr ve zkušební době. Může tak učinit až po oněch 14-ti dnech.
Souhlasím s první odpovědí, abyste se obrátila na úřad práce či inspekci práce a zároveň informovala zaměstnavatele, že se zrušením pracovního poměru nesouhlasíte.
Nicméně lze dovodit, že s největší pravděpodobností budou zbytek mzdy + náhrada mzdy v pracovní neschopnosti posledními penězi od toho zaměstnavatele.
Dále bez ohledu na to, zda od zaměstnavatele náhradu za pracovní neschopnost dostanete, se o nemocenskou od ČSSZ bát nemusíte - "Žádost o nemocenskou" podáváte na ČSSZ prostřednictvím svého (starého) zaměstnavatele.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 6. 2015 13:39
Dobrý den,
prosím moc o pomoc.
Našla jsem si zaměstnání, které se mi líbilo, ale bohužel mi nastali zdravotní potíže se kterýma jsem teď 14dní běhala po sérii vyšetření a některé mne ještě bohužel čekají.
Dne 29.5. jsem řádně odpracovala svou pracovní dobu. Dne 1.6. jsem nastoupila do práce, ale bohužel jsem musela cca po 30min odjet na urgentní příjem do nemocnice. Dne 2.6. jsem navštívila svou obvodní dr, která mě dala do neschopnosti ( od 1.6. jelikož jsem už v ten den nebyla práce schopná ) a začalo kolečko každodenního vyšetření . Dne 2.6. jsem volala své šéfové, která to zprvu nezvedala, tak jsem napsala SMS, na kterou následně reagovala a zavolala a já jí potvrdila mou prac. neschopnost.
Dne 3.6. mi byla doručeno zrušení pracovního poměru ve zkušební době k 29.5. odeslané dne 2.6. tedy dne, kdy se dozvěděli o mé prac. neschopnosti.
Okamžitě, jsem se odvolala jelikož jsem byla v prac neschopnosti méně, než 13dní a výpovědi se zpětným datem jsou protizákonné a co jsem se dočetla. Zrušení prac poměru (výpověď) je platná ode dne doručení, toď v mém případě 3.6. , kdy jsem byla už v prac. nesch.
Dnes jsem psala řediteli, jelikož jsem 14dní už bohužel neschopná (pevně doufám, že tento tt, za mnou už bude to nejhorší). Aby pokud trvá na mé výpovědi (zruš. prac. pom.) , aby mi jí zaslal. Odpověď byla taková, že původní výpověď (zrušení) je platné.
Ale ono není. Bohužel nevím kam se mám obrátit, co dělat. Dostanu proplacenou nemocenskou? Neschopenku jsem měla logicky napsanou na zaměstnavatele (která mu byla zaslána) , o výpovědi dokud mi nebyla doručena, jsem neměla ani ponětí... Měli možnost mi jí předat 29.5. kdy jsem byla v práci, nebo dne 1.6. , kdy jsem do práce nastoupila. Ale nic takového se nestalo a ani náznakem.
Je nějáké řešení bez právníků? Bohužel na ně nemám finanční prostředky a momentálně nejsem schopná někde běhat a zařizovat.
Prosím o pomoc. Jsme na tom finančně špatně a nemohu si dovolit vykašlat se na to a být bez finančních prostředků ( alespoň nějákých) .
Předem Vám moc děkuji za odpovědi!
Přeji všem hezký den :)