Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 6. 2015 23:21
Dobry den,
potrebuji poradit ohledně uzavření smlouvy o nájmu X smlouvy o ubytování.
Začnu trošku oklikou: Mám v péči nesvéprávného svěřence (schizofrenik),
kterého se nám před rokem podařilo ubytovat v chráněném bydlení,
které provozuje CHarita. Protože je však ubytovací služba pro klienty charity maximálně na rok,
spojili jsme se před časem s vedoucí charity
a domluvili se, že my (ze SJM manželů) zakoupíme byt, který bude sloužit k dlouhodobému ubytování svěřencům charity,
kteří nezvládají svůj život samostatně.
Tedy budou mít každý svůj pokoj tak ve společném bytě tak, jako tomu bylo dosud, s tím rozdílem,
že zde nebude v praxi omezení ubytovací služby maximálně na 1 rok,
ale že budeme smlouvy vždy prodlužovat či uzavřeme nové...
Měla jsem za to, že z právního hlediska použijeme stávající smlouvy o ubytování,
a to ve funkční podobě tak, jak je měla navržena charita...
Nyní zjišťuji, že to není tak jednoduché.
Problém č. 1 - mít Živnostenský list - je ok. Rozšířím stávající ŽL.
problém č. 2 - můžu obyčejný byt (4+1) zkoulaudovaný k dlouhodobému bydlení dát k užívání uživatelům
na základě smlouvy o ubytování?
Jde mi v praxi o to, že klasický nájemní vztah k části bytu a společným prostorám
(jsme vlastníky bytu, nelze použít podnájem) a smlouva o ubytování je dost rozdíl...
Pro náš plán je nezbytné, aby ubytovací služba byla provázaná se doprovodnou službou poskytovanou dále charitou.
Ta spočívá v doprovázení těchto nemocných lidí (2x týdně společné vaření či nakupování, návštěva úřadů atp)
a koučink obyvatelů bytu psycholožkou 1x týdně + řešení případných krizových situací...
Dále je velmi důležité, aby ve smlouvách o ubytování bylo omezení,
že v bytě není možno kouřit, požívat alkoholické/návykové látky, šikanovat spolubydlící,
mít zvířata atp.... +vyvěšen ubytovací řád.
Tedy: nachystat ubytovací službu tak, aby byla uzpůsobena pro plánovanou duševně nemocnou klientelu.
Moje otázka zní:
Můžu já, jako soukromá osoba (živnostník) pouze rozšířit své podnikání o ubytovací služby
a uzavřít s duševně nemocnými klienty smlouvu o ubytování místo klasické nájemní smlouvy?
Kde se případně dále musím registrovat?
(Ohledně ŽL by šlo o vedlejší činnost)
V případě smlouvy o ubytování, můžu využít paušální výdaj ve výši 60% (volná činnost)?
Děkuji moc za odpovědi, či nápady.