Náklady za webovou prezentaci a vybavení

• (neregistrovaný)

9. 7. 2015 19:54

Dobrý den,

měl bych tak trochu možná začátečnický dotaz. Podnikám jako OSVČ a mým hlavním oborem je programování webových stránek a grafické práce.

Mám vlastní webovou prezentaci, kde mě zákazníci mohou najít, prezentuji své služby a reference. Mohu si dát do daňových nákladů náklady za doménu a webhosting? Předpokládám, že ano.

Dále mám vlastní osobní notebook, na kterém však vykonávám tuto činnost a tedy mé podnikání. Jelikož vytvářím grafiku a vytvářím webové stránky, práci by mi velmi usnadnil druhý (externí) monitor. Můžu si i tento monitor, který bych si koupil k mému soukromému notebooku, dát do nákladů?

Mnohokrát Vám děkuji za odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 7. 2015 23:03

Petr Šinagl - AAC&S (neregistrovaný)

Ano,
      ano (při ceně do 40.000,- Kč rovnou, při ceně vyšší postupně skrze odpisy).

Ovšem je otázkou, zda pro Vás nakonec nebude výhodnější a jednodušší uplatnit výdaje paušálem (60% příjmů pokud jsou ze živnosti, 40% pokud jsou podle autorského zákona).

• 10. 7. 2015 0:32

Smajlik73 (neregistrovaný)

Mnohokrát Vám děkuji za odpověď. :)

Ano, také jsem uvažoval, že pro mě bude nejspíše ve výsledku výhodnější uplatnit výdaje paušálem. Uvidím, jak mi to bude vycházet na konci roku. Při mé činnosti moc výdajů totiž zřejmě mít nebudu, většinou to budou příjmy za vyhotovení nějaké práce, na kterou nejsou v podstatě žádné náklady.

Šlo mi hlavně o to, jestli finanční úřad nebude mít problém s tím, že jsem si koupil do podnikání monitor k osobnímu notebooku, který nemám v majetku. Ale po tom, co jsem se během dneška dozvěděl, by to snad neměl být problém. :)

Ještě jednou moc děkuji.

• 10. 7. 2015 8:53

Inkvizitor (neregistrovaný)

Zdravím, rozhodně doporučuji využít paušál, jak radí pan Šinágl - pokud nedosáhnete dvoumilionového stropu příjmů ročně, je to v oboru software/webdesign nejvýhodnější řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).