To vypadá spíš jako otázka pro zkušeného daňového poradce.
Pokud si Indiegogo rovnou strhne těch 5% a vám vyplatí o to méně, tak bych to asi já osobně nepovažovala za platbu za službu (nevystavili vám žádnou fakturu, za kterou byste jim pak vy posílala peníze na účet). Ale opravdu si nejsem jistá, jak je to správně.
1) Ano.
2) Daň z příjmů se platí jednou ročně, poté co provedete roční uzávěrku a podáte přiznání k dani, v němž vypočítáte vaši daňovou povinnost. Zda vám vznikne povinnost platit daň z příjmu, to záleží na tom, jak velké budete mít příjmy a výdaje.
6) Co se týče případné DPH, tak je jedno, v jaké měně obdržíte platbu. Je také jedno, na který účet vám ta platba přijde.
U bodu 3) vidím problém v tom, že německý účet považujete za "evidovaný na identifikovanou osobu" zatímco český účet považujete za evidovaný na "neplátce DPH". Pokud tomu dobře rozumím, tak majitelkou obou účtů jste vy, přičemž nevlastníte více různých firem (např. několik různých s.r.o.), ale jste OSVČ - podnikatel fyzická osoba. Jestliže jste se tedy stala z jakéhokoli důvodu identifikovanou osobou, tak to platí pro vás jakožto osobu, nevztahuje se to k nějakému bankovnímu účtu. Čili pokud jste identifikovaná osoba, tak to platí pro veškeré vaše podnikání a je jedno na jaký účet vám kdo pošle peníze. Všechny vaše účty (ne jenom ten německý) patří vám jakožto identifikované osobě.
Dobrý den,
děkuji za odpověď.
1) chápu tedy správně, že pokud by částka přišla po odečtení daných 5% a nebyla mi za tuto službu vystavena žádná faktura, mohu v tomto případě stále vystupovat jako neplátce DPH? (pokud bych pouze přijala částku ze zahraničí?)
(V Čechách stále vystupuji jako neplátce DPH a pro poskytování, využívání služeb nebo nákup zboží nad určitý limit vystupuji jako Identifikovaná osoba - pro tyto "příjmy" podávám souhrnné hlášení - tedy podléhají danění.
Prodej zboží do zahraničí koncovým zákazníkům bez využití služeb, by podle toho co jsem se dočetla na fórech, nemělo spadat do povinnosti být Identifikovanou osobou)
7) Takže pokud pouze prodám zboží do zahraničí (nebo dostanu finanční příspěvky - v případě Indiegogo) stále vystupuji jako neplátce DPH.... a přijatou částku tedy není třeba danit?
2) Pokud chápu správně - v případě že jsem Identifikovaná osoba nemám nárok na odpočet výdajů, tedy mi pro výpočet zůstává celá přijatá částka. Je tam nějaký limit od jaké částky se daně odvádí? Nebo se odvádí z celkové přijaté částky na identifikovanou osobu?
3) ano - oba účty jsou vedeny na mě - na jednu OSVČ... jsem si vědoma toho že je jedno na jaký účet mi peníze přijdou.
(jen jsem si to chtěla oddělit - kdy zahraniční platby které mi přijdou na IO - platby pro které podávám souhrnné hlášení mi chodí na ten německý a platby které se týkají tuzemských plateb (pro které stále platí že jsem neplátce DPH) na ten klasický podnikatelský)
Nevíte prosím "někdo" odpověď na otázku č. 4) ?
zda se "předmětem daně" stává částka již když přijde na PayPal (jakýsi meziúčet), nebo až ve chvíli, kdy částku převedu na jeden z mých účtů?
Děkuji za odpověď
Alžběta
1) Já bych si myslela, že by to dani podléhat nemělo, ale je to jen můj osobní názor a jelikož nejsem daňový poradce, nerada bych vás uváděla v omyl.
4) Myslím, že ihned jak přijde na PayPal. Pokud je ten PayPal evidován na vaše jméno, tak je to vlastně jakási obdoba bankovního účtu. Ale je otázkou, jestli zdanitelné plnění nenastane ještě dříve, než ty peníze dojdou na PayPal, např. na základě nějaké faktury, smlouvy či jiného dokladu.
Nejlépe by bylo tyto otázky konzultovat s vaším místně příslušným finančním úřadem (klidně i anonymně po telefonu). Je dost možné, že to ani tamní úředníci nebudou vědět hned a budou si to muset zjišťovat u nadřízených, jelikož je to dost neobvyklý případ. Měli by vám poradit, od toho tam jsou.
2) U zahraničních plateb není žádný limit, do kterého by se daň neodváděla. Dani podléhá i částka třeba 1 dolar. Základem daně (z něhož se vypočítává DPH) je celá přijatá částka (což mimochodem u zahr. plateb platí nejen pro identifikovanou osobu, ale i pro klasického plátce DPH; u DPH neexistuje "odpočet výdajů", to si pletete s daní z příjmu).
Vzhledem ke stupni vašich vědomostí bych opravdu VELMI doporučovala tu konzultaci s finančním úřadem (zdarma), nebo s daňovým poradcem (za peníze). Nejen co se týče crowdfundingu, ale i celkově ohledně vašich povinností coby identifkované osoby, protože mi přijde, že v tom poněkud "plavete". Což by se vám eventuelně mohlo vymstít, kdyby k vám finančák přišel na kontrolu, našel vám v DPH nějaké chyby a napařil vám pokutu.
Dobrý den,
děkuji za další reakci a odpovědi.
Pokusím tedy informace získat přímo od finančního úřadu, ale jak i píšete, obávám se, že nebudou schopni na mé otázky odpovědět po telefonu...
Ráda bych měla vše v pořádku, i když mé příjmy jsou téměř nulové... ale je těžké zjistit a být si jistá tím jak to opravdu být má ...
Ještě jednou děkuji a přeji hezké léto
Alžběta
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 7. 2015 23:30
Dobrý den,
chtěla bych požádat o informaci ohledně této situace:
Jsem neplátce DPH (OSVČ - živnostenský list v ČR) a vzhledem k tomu že jsem zhruba před půl rokem poskytla službu do EU (Německa) jsem se stala Identifikovanou osobou a otevřela si v Německu účet pro tuto platbu (v Eurech - abych nemusela měnu převádět - žiji přechodně v Německu - proto Eura využiji spíše nežli českou korunu.
V budoucnu plánuji vystavit můj projekt na Indiegogo což je crowdfunding projekt. Na stránce představím můj nový produkt a žádám lidi z celého světa o finanční pomoc za kterou budu posílat odměny (daný produkt). Indiegogo je firma se sídlem v Americe která nabízí tuto službu za kterou si účtuje 5% z celkové získané částky.
Tedy dojde k zaplacení poskytnuté služby (5%) Indiegogo a přijetí celkové částky získaných financí přes PayPal od lidí z celého světa (možné přijmout platby buď v EURech či v USD.
Mé dotazy zní:
1) Když příjmu službu ze zahraničí, musím celou situaci řešit jako identifikovaná osoba?
2) musím tedy ze získané celkové částky následně odvést daň z příjmů? či DPH 21%? (toto je pro mě zásadní, abych věděla s jakou částkou počítat)
3) Je pro mě výhodnější nechat si zaslat částku na PayPal německého účtu který je evidovaný pro mě - jako identifikovanou osobu?
nebo na PayPal mého podnikatelského českého účtu - jakož to neplátce DPH? (předpokládám že na Německý v případě že by byla vybraná částka v Eurech a musela to řešit jako IO)
4) předmětem daně se částka stává dnem kdy dostanu peníze na účet PayPal nebo ve chvíli kdy je převedu na můj účet (německý - IO/český podnikatelský)?
5) je nějaká možnost/situace kdy bych nemusela daň/DPH odvést - zůstat v této situaci neplátce dph?
6) Mění se na této situaci něco - je zde nějaký rozdíl pokud přijdou peníze na PayPal v USD nebo v EURech? (mohu si zvolit v jaké měně chci kampaň mít)
Předem velmi děkuji za odpovědi
Nedaří se mi odpovědi na tyto otázky nikde nalézt...
Moc děkuji
Alžběta