Prohlášení jste měla mít podepsané už dávno. Samozřejmě u toho zaměstnavatele, kde pracujete celoročně. Kdybyste prohlášení podepsala hned na začátku roku, tak by vám sráželi nižší daň a dostávala byste víc v čisté mzdě. Při ročním zúčtování by se vám už pak nic nevrátilo, protože při hrubé mzdě 30.000 Kč měsíčně si uplatníte slevy v plné výši již během roku. Protože jste přiznání podepsané neměla, budete si muset u zaměstnavatele požádat začátkem příštího roku o provedení ročního zúčtování za r. 2015. Ale hlavně teď hned jděte a konečně si u něj podepište to prohlášení, a to na celý rok. U druhého zaměstnavatele, kde budete jen jeden měsíc, tedy již nic podepisovat nemůžete.
Vzhledem k tomu, že budete mít souběh zaměstnání, musíte si podat daňové přiznání. V tom si uplatníte jak základní slevu na poplatníka, tak slevu na studenta. Je samozřejmě lepší mít podepsané růžové prohlášení a slevy si uplatňovat průběžně, ale není třeba věšet hlavu, pokud jste tak neučinila, protože se vám to vrátí při podání daňového přiznání. Určitě bych teď podepsala růžové u zaměstnavatele, kde jste celý rok, aby vám už odteď uplatňoval jak slevu na poplatníka, tak na studenta. V lednu si nechte vystavit potvrzení o zdanitelných příjmech, totéž od zaměstnavatele z brigády za červenec a podejte si daňové přiznání.
lze si tedy zažádat o vrácení daní při podání daňového přiznání pokud bylo podepsáno prohlášení o dani u zaměstnavatele s DPP uzavřenou na celý rok (prohlášení bylo podepsáno na měsíce od srpna do prosince) a zároveň byla uzavřena dohoda se zaměstnavatelem druhým od měsíce července do prosince, výdělek byl však účtován pouze v červenci (v měsíci červenci nebylo prohlášení podepsáno vůbec)?
Pokud tomu dobře rozumím, tak slevy na dani jste si v letošním roce uplatňovala:
- od ledna do července - nikde
- od srpna u zaměstnavatele č. 1
Zároveň máte v letošním roce uzavřenou dohodu u zaměstnavatele č. 1 na celý rok a další dohodu u zaměstnavatele č. 2 od července do prosince. U obou dohod máte měsíční příjem vyšší než 10.000 Kč čistého.
Po skončení roku 2015 si od obou zaměstnavatelů vyžádejte potvrzení o výši příjmů. Vyplňte daňové přiznání, uveďte do něj nárok na daňové slevy v plné výši za celý rok. Vyjde vám přeplatek na dani. Na konci formuláře vyplňte, že žádáte o vrácení přeplatku a na jaký účet. Podejte přiznání a čekejte na peníze. Přiznání podávejte nejlépe v březnu či koncem února. Kdo ho podá moc brzo (třeba v lednu), bude mít problém s vrácením přeplatku.
mám stejný problém, ale chtěla bych se zeptat, co mám vyplnit v prohlášení poplatníka daně z příjmů v kolonce I.2d (od - do), pokud budu prohlášení podávat v měsíci srpnu zaměstnavateli u kterého jsem zaměstnána celý rok. zda tam mám uvést datum 1.1.2015 - 31.12.2015 a rozhodné pro zaměstnavatele bude datum potvrzení pravdivosti údajů a nebo zda do kolonky od - do mám vyplnit datum, od kdy jsem studentem prvního ročníku magisterského studia (14.8. 2015 - 31. 12. 2015), protože v po vykonání státnicové zkoušky 28.5.2015 jsem bylo mé studium bráno jako soustavná příprava na vykonání budoucího povolání..... děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 7. 2015 6:37
Dobrý den, mám souběžně dvě brigády(obě DPP), jednu celoročně(výdělek 25500 čistého, 30000hrubého), druhou pouze měsíc červenec(čistý výdělek 10 000). Letos v květnu jsem ukončila bakalářské studium státní závěrečnou zkouškou, budu však od půlky srpna (datum zápisu)pokračovat ve studiu magisterském. Chtěla bych se zeptat, jak to mám vyřešit s daněmi,aby mi bylo co nejvíce daní vráceno.mám popsat prohlášení k dani u duhého jizaměstnavatele, nebo u prvního(celoroční výdělek) a na který měsíc toto prohlášení podepsat?mám vůbec podepisovat prohlášení k dani? Děkuji za opověď