Dvakrát podepsané růžové prohlášení

• (neregistrovaný)

12. 8. 2015 17:51

Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, jestli je problém, když mám dlouhodobě podepsaný "růžový papírek" (jsem student) někde, kde ale pracuji jen přes školní rok, ale o prázdninách si tam nic nevydělám a podepsala jsem omylem další na letním táboře? To znamená, že mám dvakrát podepsanou slevu na dani, ale v daném období, ve kterém jsem pracovala na druhém místě, kde mám papír podepsaný, jsem nepracovala na tom prvním, ale stále jsem byla zaměstnancem, jen sem měla 0 hodin měsíčně odpracovaných.
    děkuji za odpovědi, Lucka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 8. 2015 7:41

Hana (neregistrovaný)

Kontaktujte zaměstnavatele, kterého máte během školního roku a podepište v Prohlášení, že u něho během července a srpna nebudete slevu uplatňovat.

• 13. 8. 2015 11:37

Lada (neregistrovaný)

Problém není v tom, že byste měla podepsané růžové prohlášení u dvou zaměstnavatelů zároveň. Problém by byl, kdybyste u obou zaměstnavatelů uplatnila daňové slevy ze mzdy za ten samý měsíc. Což se podle toho, co píšete, nestalo. Takže tak, jak jste to udělala, je to správně - příjem přes prázdniny máte jen od toho druhého zaměstnavatele a jelikož si u něj uplatňujete slevu, tak platíte nižší (nebo žádnou) daň.

Bylo by dobré oběma zaměstnavatelům tuto skutečnost oznámit (tj. tomu, kde pracujete celoročně, říct, že během prázdnin jste měla prohlášení podepsané jinde, a tomu zaměstnavateli, kde jste pracovala přes prázdniny, říct, že prohlášení u něj máte podepsané výhradně na měsíce červenec a srpen).

Dále je potřeba vést v patrnosti, že jelikož jste měla v letošním roce dvě zaměstnání současně (píšete, že v prvním zaměstnání jste nepřestala být zaměstnancem), tak si nemůžete nechat v práci udělat roční zúčtování za rok 2015. Budete si muset podat přiznání k dani z přííjmu fyzických osob na finančním úřadě. Což ale budete dělat až v prvním čtvrtletí příštího roku, takže zatím buďte v klidu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).