Dvě dohody o provedení práce

• (neregistrovaný)

13. 8. 2015 13:35

Dobrý den,
    jako student-stážista jsem již před prázdninami podepsal dohodu na 300 hodin. Za červen ani červenec jsem nepřesáhl příjem 10 tisíc CZK, nemusel jsem jej tedy danit. V srpnu jsem podepsal navíc dohodu o provedení práce pro druhou společnost (chmelová brigáda). Za každý měsíc (Srpen, Září) by můj celkový příjem z obou prací neměl přesáhnout 10 tisíc CZK.

Budu muset za tyto dva měsíce podávat daňové přiznání? Totiž na Novinkách jsem si přečetl článek, že by studenti pracující na vícero brigádách za měsíc měli takovéto přiznání podávat. Hádám, že jednomu ze zaměstnavatelů budu muset říct, že u něj nehodlám uplatňovat studentskou slevu na dani že?

Děkuji za pomoc. Nerad bych měl nějaké nesrovnalosti v daních  :-[
    Míra

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 8. 2015 14:22

Nicol (neregistrovaný)

Jde o to, že si můžete uplatnit slevu na poplatníka a na studenta pouze u jednoho zaměstnavatele v daném měsíci. Takže pokud pracujete u dvou zároveň, jeden z nich vám musí strhnout daň. Pokud si podáte přiznání, tak si uplatníte slevu v roční výši (sleva je nedělitelná) a zaplacená záloha na daň vám bude vrácena. Takže na vašem místě bych si přiznání podala.

• 14. 8. 2015 8:46

Lada (neregistrovaný)

U prvního zaměstnavatele jste podepsal prohlášení poplatníka (růžový dvojlist), ve kterém zaměstnavateli sdělujete, které daňové slevy chcete či nechcete uplatnit ze svého příjmu. U druhého zaměstnavatele ten papír prostě nepodepisujte, a zaměstnavateli sdělte, že u něj žádné daňové slevy uplatňovat nemůžete, protože už je uplatňujete jinde. Nejedná se jen o slevu na studenta, ale i o tzv. základní slevu na dani.

To, jestli váš příjem přesáhne či nepřesáhne částku 10 tisíc Kč, nemá na výši daně z příjmu žádný vliv - daň bude vždy 15% z hrubé mzdy. Akorát když máte nízkou mzdu a uplatňujete si slevu na dani, tak vypočtená daň bude nižší než ta sleva a tím pádem budete mít daň nulovou. Jelikož slevu můžete uplatnit jen v jednom z vašich dvou zaměstnání ve stejném měsíci, tak v tom zaměstnání, kde si slevu neuplatníte, vám bude z vašeho příjmu stržena daň (i kdybyste měl třeba jen 500 Kč hrubého).

Ten, kdo má dvě zaměstnání ve stejném měsíci, si nemůže (nesmí) nechat u svého zaměstnavatele udělat roční zúčtování daně z příjmu a musí podat daňové přiznání. Daňové přiznání se podává zpětně za celý rok (za letošek ho budete podávat v prvním čtvrtletí roku 2016), čili do něj musíte zahrnout své příjmy za celý rok, ne jenom za ty dva měsíce, kdy se vám zaměstnání překrývají.

• 24. 8. 2015 12:28

ivzez

Povinnost podat daňové přiznání byste měl v případě, že by za Vás dva či více zaměstnavatelů odváděli zálohovou daň.
      Protože u druhého zaměstnavatele nemůžete podepsat prohlášení k dani z příjmu, odvede druhý zaměstnavatel daň srážkovou.
      V takovém případě nemusíte daňové přiznání podat, ale bez něj se Vám daň odvedená druhým zaměstnavatelem nevrátí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).