Povinnost nahlásit změnu bankovního učtu u živnosti

• (neregistrovaný)

19. 8. 2015 0:05

Dobrý den,
    Chtěl bych se zeptat na pár věcí. Mám nově živnost. Mám práci na HPP, takže živnost jako vedlejší činnost. Chci se zeptat, jak je to s účtem, kam mi budou chodit případně peníze za zakázky a podobně. Kamarád řekl, že je lepší mít 2 účty (jeden osobní a druhý jako podnikatelský - je prý jedno jestli ten druhý bude další osobní nebo podnikatelský), že je dobré mít prostě druhý podnikatelský, kde budou jen peníze z živnosti atd. Ale on má živnost jako hlavní. Tak jestli mi nedal špatné informace, protože má jiné poměry, než já. Jak jsem již psal, mám ŽL jako vedlejší činnost. Ale nakonec jsem si založil druhý účet. Takže bych ho chtěl připojit k živnosti. Další problém je, že si nejsem jistý, zda vůbec, když jsem zakládal činnost, jestli jsem nějaký účet nahlašoval, hlavně mi zase jiný známý řekli, že mají také živnost, ale účet také nemají nahlášený. Tak teď nevím, jak to je. Můžu teď normáně vystavit fakturu a dát zákazníkovy způsob platby na "podnikatelský/nový" účet?

A poslední věc, pokud se tedy musí nahlásit, mohl by mi někdo poslat formulář pro změnu údajů nebo jak sepsat a poslat změnu údajů. jelikož momentálně bydlím daleko od úřadu, kde jsem živnost zakládal, tak se nemohu dostavit osobně. Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 8. 2015 10:13

Petr (neregistrovaný)

Jako u většiny podobných věcí v ČR to záleží na konkrétním Finančním úřadu. Někde účet chtějí, jinde ne. FÚ má právo vědět o účtech, kde se nacházejí příjmy z podnikání, dokonce je to v nějakém zákonu dáno jako povinnost oznámit. Proto je dobré mít na to oddělený účet, zvláště když dnes jej lze mít zcela zdarma.

Formulář neznám, po mě to chtěli na FÚ když jsem se byl registrovat jako OSVČ.

• 19. 8. 2015 10:23

Lada (neregistrovaný)

Na živnostenský úřad se číslo účtu nenahlašuje. Něco jako "připojení účtu k živnosti" je nesmysl. Číslo účtu se nahlašuje na finanční úřad. Finančák na to má svůj formulář, koukněte se na EPO, tam jsou všechny formuláře k vyplnění online. Ale i kdybyste ho tam neměl nahlášený, tak vám nikdo nemůže zakázat vystavit fakturu a jako způsob platby uvést platbu na číslo vašeho účtu.

Je jedno, že jste jen OSVČ vedlejší - pokud podnikáte, vždy je nejlepší volba mít soukromý účet pro soukromé platby a zvlášť podnikatelský účet pro platby související s podnikáním. Akorát pokud ten účet, který budete používat pro živnost, jste si u banky založil jako "osobní účet", tak tím, že ho používáte pro podnikatelské účely, porušujete pravidla banky (většina bank má ve svých předpisech, že osobní účty nesmí být využívání pro podnikatelskou činnost). U nás v práci u obchodních partnerů, jejichž živnost byla založena nedávno, často vídám, že mají účet u FIO banky, která má podnikatelský účet zdarma a bez poplatků.

• 19. 8. 2015 12:18

gotousop (neregistrovaný)

Pardon, myslel jse mfinanční úřad.

Pokud to tedy shrnu, když teď vyfakturu nějakou práci a způsob platby dám na účet a dám ten svůj podnikatelský (je to osobní účet od Fio), bude vše v pořádku? Ikdyž ho nemám "nahlášený"?

• 20. 8. 2015 9:47

Lada (neregistrovaný)

Ano.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).