Pokud z první brigády máte příjem každý měsíc, tedy v tomto zaměstnání uplatňujete daňové slevy každý měsíc, tak už si v žádném dalším zaměstnání nemůžete uplatnit tytéž daňové slevy. Protože pak byste je měla uplatněné dvakrát a to je zakázáno. V podstatě byste tím okrádala finanční úřad a skrze něj i stát. Prostě vám z té červencové brigády u druhého zaměstnavatele musí být stržena daň z příjmu, s tím se nedá nic dělat.
Pro slevu na dani na studenta (335 Kč měsíčně) ukážete zaměstnavateli obě potvrzení o studiu. Jako soustavná příprava na povolání se bere i případ, kdy student ukončil jednu vysokou školu a bude od nového školního roku studovat znovu. Mezera mezi ukončením prvního studia a započetím druhého nesmí být větší než 3 měsíce, a tato podmínka je u vás splněna. Jinak nárok na základní slevu (2070 Kč měsíčně) nemusíte prokazovat ničím, na tu má nárok každý, bez ohledu na to, jestli studuje nebo ne.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 8. 2015 10:51
Dobrý den, mám souběžně dvě brigády(obě DPP), jednu celoročně(výdělek 25500 čistého), druhou pouze měsíc červenec(čistý výdělek 10 000).
Letos v květnu jsem ukončila bakalářské studium státní závěrečnou zkouškou, pokračuji však od půlky srpna (datum zápisu) ve studiu magisterském. Chtěla bych se zeptat, jak to mám vyřešit s daněmi,aby mi bylo co nejvíce daní vráceno.
Zda jsem mohla podepsat prohlášení poplatníka k dani u zaměstnavatele u něhož jsem pracovala pouze v červenci a tím pádem mi výdělek nebyl zdaněn (zda je tento postup špatně). Jak doložím, že se na mě vztahuje soustavná příprava studenta na budoucí povolání, podle předpisu č. 117/1995 Sb., Zákon o státní sociální podpoře (úplné znění), paragraf 14, když nám vydali potvrzení o studiu s datem platným do vykonání státní závěrečné zkoušky a pak jsme dostali potvrzení o studiu platné od data zápisu (takže vlastně od 28. 5. 2015 do 14.8. 2015 potvrzení o studiu nemáme). děkuji za odpověď