OSVČ nebo žena v domácnosti?

• (neregistrovaný)

24. 8. 2015 17:54

Dobrý den, potřebuji poradit.
    Doposud jsem pobírala rodičovský příspěvek a měla vedlejší činnost chov a výcvik zvířat.
    Vzhledem k tomu, že mám při vedlejším příjmu výdělek pouze nárazový a rodičovský příspěvek mi nyní končí, nevím jak nejlépe dál.
    Nyní minimálně 6 měsíců nebudu mít z živnosti příjem, tak jsem chtěla živnost pozastavit. Abych zbytečně neplatila zdrav. a soc. Na druhou stranu, se pokoušíme o druhé dítě, a ráda bych měla nárok na mateřskou a to si zase musím ponechat živnost, abych si mohla platit nemocenskou.Když živnost přeruším, jinou práci nemám, budu se muset přihlásit na PÚ, tím pádem si nemůžu platit nemocenskou, pak ani nebudu splňovat 270 ani 180 dní pro nárok na mateřskou.Také mi syn začne od září chodit pouze na 4 h denně do školky. Zaslechla jsem i pojem Žena v domácnosti. Mohu mít při tom vedlejší činnost? Nebo co by jste mi poradili.Placení nemocenské by se mi zřejmě vyplatilo, neboť v určitém stádiu těhotenství bych chtěla jít na nemocenskou, neboť nebudu moci vedlejší (popřípadě hlavní živnost) provozovat z důvodu rizika.Děkuji Iveta Pejšová

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 8. 2015 13:23

autorka

Dobrý den,

jak píšete, ukončením pobírání rodičovského příspěvku končí i důvod pro vedlejší výdělečnou činnost. Od tohoto okamžiku se platí minimální zálohy jako OSVČ hlavní. V případě nemocenské a následující mateřské budete mít za splnění dalších podmínek (počet dnů nemocenského pojištění) nárok na uvedené nemocenské dávky. Ovšem je třeba si uvědomit, že minimálním částkám placeným na důchodové a nemocenské pojištění odpovídá i výše nemocenské a následné mateřské (PPM). Zde jsou příklady výpočtu dávek od ČSSZ.   

Další Vámi zmiňovanou variantou je přerušení živnosti a registrace v evidenci uchazečů na ÚP. V takovém případě nemusíte platit zálohy na zdravotní pojištění, budete mít zřejmě i nárok na podporu v nezaměstnanosti. V případě otěhotnění nárok na dávky nemocenské a mateřskou (PPM) od ČSSZ mít nebudete. Ovšem je možné čerpat rovnou rodičovský příspěvek od data narození dítěte.

Je také možné se zaregistrovat u příslušné zdravotní pojišťovny jako "Osoba řádně a celodenně pečující o jedno dítě do 7 let nebo dvě děti do 15 let". Taková osoba je státním pojištěncem a tudíž nemá povinnost platit zdravotní pojištění. Podmínkou je, že nemá žádné příjmy ze zaměstnání  nebo ze samostatné výdělečné činnosti (podnikání je přerušeno). Nárok na nemocenské dávky tím samozřejmě nevzniká. Pokud byste podnikání nepřerušila, v uvedené "státní" kategorii sice nebudete, musíte pojištění hradit sama, avšak neplatí pro Vás minimální vyměřovací základ zdravotního pojištění. Na přehledu o příjmech a výdajích OSVČ uvedete, že jste byla po celý rok (nebo v určitých celých kalendářních měsících) osobou, které nebyl stanoven minimální vyměřovací základ z důvodu celodenní osobní a řádné péče o dítě. Váš vyměřovací základ (a tedy i zálohy na pojistné) bude vypočten ze skutečně dosažených příjmů. Na sociální pojištění OSVČ se bohužel žádná taková úleva nevztahuje.

Musíte situaci zvážit z různých úhlů pohledu. Zda Vám jde jen o minimalizaci plateb pojistného nebo i o dobré finanční zajištění v případě otěhotnění a následného čerpání dávek. V takovém případě bych porovnala, zda nebude výhodnější čerpání rodičovského příspěvku od data narození dítěte (např. i PPM či rodičovského příspěvku otcem dítěte). Rovněž by stálo za úvahu zaměstnání, byť jen na krátkou dobu (nemocenská a PPM by se potom počítala z vyměřovacího základu ze zaměstnání, který bude pravděpodobně vyšší, než vyměřovací základ ze samostatné výdělečné činnosti provozované dosud jako vedlejší).

S přáním příjemného dne    Dagmar Kučerová     

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).