Dobrá, tak na to raději kašlu =)
Proč by to legální být nemělo? Koupím je od osoby, která je opíše z krabice :-D ... každopádně koukněte na aukro, takových přeprodejců je tam až až.... a ty ceny oproti původním mají dost natažené...
Ještě jedna teoretická otázka - co kdybych to nazýval zprostředkování prodeje? Tj. nakupoval bych až podle požadavku toho, kdo by toho chtěl využít - že bych, dejme tomu, si za zprostředkování prodeje řekl 10% (popř 50Kč nebo podobně), nešlo by to takto obejít?
(Asi je to hloupá otázka, ale vážně se v těchto věcech moc nevyznám.)
Zprostředkování znamená, že obchod proběhne přímo mezi dvěma osobami a vy od jedné z nich zinkasujete peníze ... nikoliv, že to půjde přes vás ...
Mimochodem to, že někdo opíše klíč z krabice znamená, že licenci pro jeden počítač prodá někomu dalšímu a sám využívá onu z krabice? To určitě není legální ...
Ne, ne, tak to neprobíhá - to je klíč na jedno použití - tedy ho může použít jen jeden člověk - aktivuje ho v systému digitální distribuce a hra se mu připíše na jeho účet, odkud ji může kdykoliv stáhnout (samozřejmě pouze ten, kdo ten klíč aktivoval). klíč je dále nepoužitelný. Vzásadě se prodávají jenom ty klíče, aby se ušetřilo na poštovném za krabici, která není v tomto případě vůbec nutná.
Dobře, ještě jeden nápad - bylo by možné, zhlediska účetnictví a legality - že bych napsal návod kde a jak tyto klíče koupit a za něj něco inkasoval. (samozřejmě, to neznamená, že to někdo koupí, ale nadruhou stranu tyto klíče se na aukru prodávají i se 100% navýšením, tak by to za stovku možna nekdo koupil; ještě chci poznamenat, že jejich koupení není jen triviální zadání webu, kde je prodávají, ale je za potřebí např. i zřízení speciální elektronické peněženky a její dobití apod.) Prostě takové KNOW-HOW.
Můžu se zeptat, z čeho plyne, že subjekt podnikající v ČR musí být plátcem DPH při nákupu služby mimo EU?
Doposud jsem si myslel, že automatické plátcovství DPH nastává jen při prodeji služeb do jiné země EU (okamžitě) a nebo nákupu služeb z jiné země EU (při překročení nějakého limitu)...
§ 94 odst. 8 zákona o dani z přidané hodnoty (novela platná od 1.1.2010):
(8) Osoba povinná k dani, které je poskytnuta služba s místem plnění v tuzemsku podle § 9 odst. 1, s výjimkou služeb osvobozených od daně bez nároku na odpočet daně, osobou povinnou k dani neusazenou v tuzemsku podle § 108 odst. 2, se stává plátcem dnem poskytnutí této služby. Plátce je povinen přiznat a zaplatit daň již ze služby poskytnuté tento den.
Takže to znamená, že se musím stát plátcem DPH i v případě že za zboží zaplatím do zahraničí pomocí PayPal? (to je taky služba, ne?)
Popř. jak je to s využitím shipito.cz a DPH? Je to firma registrovana v USA, ktera posila zboží do ČR - daji vam americkou adresu, kterou date eshopu a az to prijde tak to poslou do ČR.
Dobře a s tím PayPal je to jak?
pokud to chapu, tak podle teto diskuze byt platcem DPH nemusím:
http://webtrh.cz/84221-nutnost-stat-platcem-dph-pokud?langid=4
A doufám, že do poštovních služeb se nepočítá odeslání zboží z obchodu běžnou poštou, to už by fakt bylo na blazinec :-D
Jinak děkuji za vaší trpělivost =)
Ano ... v případě poskytnutí finanční služby (tj. PayPal) se plátcem DPH nestáváte.
A ad to poštovné:
Pokud na faktuře je samostatná položka poštovné (doprava) tak je to důvod stát se plátcem DPH, neboť se jedná o službu poskytnutou zahraniční osobou s místem uskutečnění v tuzemsku (dle § 9 odst. 1 zákona o DPH) a současně to není služba osvobozená (od DPH jsou osvobozeny pouze poštovní služby poskytované přímo Českou poštou).
Trochu jsem googlil a k tomu poštovnému jsem našel toto:
http://www.sagit.cz/pages/lexikonheslatxt.asp?cd=157&typ=r&levelid=da_368d.htm
Chápu tedy správně že pokud se jedná o poštovné a balné nějakého zboží, tak je osvobozeno od daně a tudíž se nestávám platcem DPH?
K problematice zasílání zboží do ČR z obchodu ze zahraničí (EU), jsem našel ještě toto:
http://www.businessinfo.cz/cz/clanek/dan-z-pridane-hodnoty/uplatnovani-dph-u-prepravy/1001635/43829/
Opět - pokud to dobře chápu DPH by mělo být problémem odesilatele, nikoliv u mě, že?
Mimochodem - dneska mě přišel první balíček ze zahraničí (Anglie), který bych chtěl prodat - a na účtě není napsaná cena poštovného, ale pouze cena výrobku - nemá to s tím něco společného?
Petr - dříve to tak bylo, že jste se plátcem DPH stal až po překročení určitého limitu. Od 1.1.2009 je však změna, která umožňuje vratky DPH i ze zbožé nebo služeb zakoupených od jiného plátce DPH v jiném členském státě EU. Tato změna platí napříč celým EU. Ovšem nebyli by to chytráci češi, aby si ten zákon neupravili. Takže v Česku, když neplátce DPH koupí z Německa od plátce DPH zboží, zaplatí německé MwSt., stane se v Česku automaticky plátcem DPH a ministestvo financí si pak zaplacené MwSt z Německa vyreklamuje a nechá si ho. Teď si nedělám legraci, skutečně to tak je. Ovšem pouze v Česku.
CHIPPX - jedna dobrá rada - píšu to tu pořád dokolečka a lidi jsou jak berani natvrdlí - prostě si zaregistrujte firmu v Anglii a máte po problémech jak s DPH, tak se cly, a také s daněmi. Udělejte to takhle: vemte 2 papíry A4. Na první s číslem 1 na pište velkými tiskacími písmeny: MILUJU BYROKRACII, FORMULÁŘE, DANĚ A ÚŘEDNÍKY. Na druhý s číslem 2 napište: CHCI PODNIKAT A VYDĚLÁVAT A NESNÁŠÍM BYROKRATY. A pak uspořádejte soukromé volby. Když vyhraje 1, kupte si dobrý boty a vyražte na české úřady. Když vyhraje 2, pošlete mi majl. ;)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 10. 2010 15:23
Zdravím, založil jsem si ve čtvrtek ŽL a mám v tom ještě zmatek, proto prosím omluvte, jestli se ptám pitomě =).
Chtěl jsem prodávat cd-klíče ke hrám - nákupní cena cca 15USD, tyto klíče prodávají obchodníci "mimo-EU" - jednoduše otevřou krabici, vyfotí klíč a po platbě pošlou. Vše probíhá online. Chtěl bych takovéto klíče přeprodávat dál. Hra se pak získá tak, že se tyto klíče aktivují v nějaké digitálni distribuci (steam, EADM) a můžete hru legálně stáhnout.
Včera jsem se však dočetl, že jakmile prodej (služba?) probíhá online musím se stát plátcem DPH? Je to pravda? Není to nějak omezeno? Chtěl jsem to pouze jako přivýdělek u studia, takže bych z toho neměl žádné závratné sumy, a pokud bych měl být plátcem DPH, tak se na to raději vykašlu, tak se chci zeptat, jak to s tímto konkrétním případem je.
Všem děkuji za odpověď