Patrně máte na mysli, že zaměstnanci bylo soudem povoleno oddlužení. Z čisté mzdy se mu má v takovém případě strhávat taková částka, jako byste mu srážela přednostní exekuci. Nemůžete mu tedy strhnout částku v libovolné výši. Když se změní výše mzdy (např. když je v daném měsíci zaměstnanec nemocen, má dovolenou, dostane prémie), změní se i výše srážky. Zrovna tak se změní výše srážky, když se změní výše zaměstnancových nezabavitelných částek (např. když se ožení či naopak rozvede, narodí se mu dítě). Je mi trochu divné, že by vám vycházela pravidelně každý měsíc srážka přesně 5000 Kč. Mám trochu obavy, zda mu to nesrážíte už teď špatně.
Pokud má zaměstnanec obavy, že by mu oddlužení mohlo být zrušeno kvůli nízké výši splátek, asi bych mu řekla, ať kontaktuje svého insolvenčního správce a poradí se s ním. Také myslím záleží na tom, kolik už má z dluhu splaceno a kolik mu ještě zbývá platit. Minimálně potřebuje, aby mu splátky pokryly měsíční odměnu insolvenčního správce. Rozhodně nic nepokazí, pokud bude ke srážkám ze mzdy ještě na oddlužení posílat peníze samostatně.
Moc děkuji za vyčerpávající odpověď. Srážky počítám, doufám, správně, těch 5 000 Kč jsem tak nějak zaokrouhlila, jednou mu vyjde o několik Kč více jindy méně :-) Poradím mu to tedy takto, ať se sám domluví s insolvenčním správcem a já budu srážet menší částku. Ještě jednou děkuji, velmi jste pomohl/a a pěkný den.
Doporučuji, abyste vy prováděla srážky tak, jak je nastaveno právními předpisy. Zaměstannec - dlužník v oddlužení - je pak povinen sám si hlídat, zda splňuje či nikoli. Pokud nebude oddlužení průběžně splňovat, je vhodné, aby si zajistil navýšení příjmů (brigáda, práce na částečný úvazek atd.) případně aby zkusil oslovit někoho k tomu, aby mu oddlužení, respektive jeho splnění, přispíval formou darovací smlouvy či smlouvy o důchodu. Plnění oddlužení je ovšem primárně na dlužníkovi.
Hezký den JUDr. David Vozák, www.abivia.cz
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 9. 2015 9:30
Dobrý den,
prosím o radu, kdo se trochu orientuje v insolvenčním řízení. Zaměstnanci byla schválena insolvence, strháváme a posíláme 5000 Kč každý měsíc insol. správci. Nyní bychom mu měli uplatnit částku na vyživovanou osobu, takže by srážka byla o hodně menší asi o 1200 Kč. Zaměstnanec má obavy, aby mu nebyla insolvence zrušena, když splatí méně. Já mu neumím poradit. Měl by zbytek (těch 1200 Kč) doposílat sám nebo to takto bude v pořádku? Děkuji