Plátcem DPH se povinně staneme, pokud náš obrat překročí 1 milion Kč za 12 nebo méně kalendářních měsíců následujících po sobě. Tj. neplatí, že tato hranice musí být překročena v rámci jednoho měsíce a když není, tak se nemusíte registrovat. Naopak, např. v dubnu máte obrat 500.000 Kč, v květnu 300.000 Kč a v červnu 250.000 Kč, to je celkem 1.050.000 Kč a tím byla překročena hranice a musíte se registrovat.
Ano, tomu samozřejmě rozumím.
V mém případě však jde o to, že pokud by se mi obrat posuzoval podle skutečného data vystavení (tj. do měsíce následujícího než jsem si myslel) a nikoli podle DUZP na faktuře, tak bych se za 12 měsíců dostal přes milion - prostě by se mi část historicky fakturované částky posunula o měsíc dopředu a udělala mi obrat za rok přes 1mil...
Nevím, jestli to je srozumitelné...
Správně se měsíc, do kterého se faktura pro obrat započítává, má určit stejným postupem jako DÚZP u plátce - tedy do měsíce kdy byla služba skutečně poskytnuta, pokud předchází měsící fakturace.
V praxi pak záleží, nakolik důkladně se Vašimi doklady bude berňák zabývat - když to vezmou "rychle", tak bez uvedených DÚZP udělají součty podle měsíců vystavení faktur, když se do toho "zahloubají" (například v případě, že kumulovaně spočítané se jim pro nějaký měsíc dostane blízko k hranici milionu), tak si správnost měsíce pro zařazení do obratu ověří klidně i místním šetřením u protistrany.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 9. 2015 10:47
Ahoj,
nejsem plátce DPH.
Rád bych si udělal jasno v tom, do jakého měsíce pro obrat se mi bude účtovat mnou např. v září 2015 poskytnutá služba, kterou klientovi vyúčtuji v říjnu 2015?
Zákon o DPH hovoří o tom, že pro obrat je klíčové datum uskutečnění zdanitelného plnění, ale pro neplátce DPH se tento pojem nepoužívá a na účetních dokladech jej uvádět nemá.
Prozatím jsem postupoval tak, že jsem na účetní doklady uvedl DUZP i datum vystavení a pro obrat k DPH jsem si účetní doklad zařadil podle DUZP, které jsem na něm uvedl.
S postupem času jsem v tom nicméně začal mít zmatky, takže jsem si od letošního léta na účetním dokladu DUZP i datum vystavení sjednotil, abych se v tom zbytečně nemotal...
Pořád mám nicméně v účetnictví staré účetní doklady, kde se tato data liší, a nemám jasno, kam by mi je FÚ případně zařadil...pokud by mi je posoudil podle data vystavení mohl bych totiž v takovém případě překročit v jednom měsíci částku 1mil a to již před pár měsíci...
Díky za případné názory či zkušenosti.
Michal